Csak két EU-s országban kisebb a diplomával rendelkező fiatal felnőttek aránya, mint Magyarországon

2022.05.26. · tudomány

Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben 32,9 százalék volt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25–34 éves kor közötti magyar lakosságban. Ez jócskán elmarad az Európai Unió 27 tagállamának átlagértékétől (41,2 százalék), és még inkább a 2030-ra kitűzött EU-s céltól, amit 45 százalékban állapítottak meg, és amit a tagállamok közel fele már teljesített is.

Magyarország mögött csak Olaszország (28,3%) és Románia (23,3%) van a rangsorban, pedig 2010-ben, amikor 30,7 százalék volt a diplomás magyar fiatalok aránya, még nyolc országot utasítottunk magunk mögé – azóta viszont Csehország, Horvátország, Szlovákia, Málta, Ausztria és Portugália is lehagyott minket.

link Forrás

Ha a nemek közötti bontást nézzük, a különbség szemmel látható, bár az összkép nem sokat változik.

A férfiak mezőnyében ugyanúgy csak Olaszországot és Romániát előzi Magyarország, 27 százalékos eredménnyel, a 35,7 százalékos EU-s átlaghoz képest. Sokkal magasabb viszont a fiatal diplomás nők aránya, akik a 39,2 százalékukkal már nemcsak a fenti két országot, de Németországot is maguk mögé utasítják, de az uniós átlag (46,8%) még így is messze van.

Az elmúlt két évben ráadásul több százezren kaphattak diplomát könnyített feltételekkel, ugyanis 2020-ban és 2021-ben elengedték a nyelvvizsga követelményét – ennek hatása a statisztikákon egyelőre nem igazán látszik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás