Ha nem lesz elég áram, leállíthatják a CERN részecskegyorsítóit

2022.09.05. · gazdaság

A Genf közelében található Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) azt fontolgatja, hogy az Európát érintő energiaválság miatt lelassítja az alapvető részecskefizikai kísérleteit. Az előzetes válságtervek szerint ez azt jelenti, hogy az áram iránti csúcskereslet idején szüneteltetik majd a kísérleteket – a kész terveket szeptember végén mutatják be a szervezetet finanszírozó kormányoknak.

Serge Claudet, a CERN energiagazdálkodási testületének elnöke a Wall Street Journalnek beszélt arról, hogy a szervezet aggódik a villamosenergia-hálózat stabilitása miatt, és ezért mindent megtesz azért, hogy ne legyenek áramkimaradások a térségben.

A francia villamosenergia-hálózatot működtető RTE szerint az országban 15 százalékkal kell csökkenteni a téli áramfogyasztást csúcsidőben, ha el akarják kerülni az áramkimaradásokat, mivel a földgázhiány miatt kevésbé lehet számítani a megnövekedett igény esetén termelő gázüzemű erőművekre. A francia-svájci határon elterülő CERN az egyik legnagyobb áramfogyasztó Franciaországban, csúcsüzemben közel 200 megawatt energiát fogyaszt, ami kb. az egyharmada annak, amit az ország második legnagyobb városa, Genf összességében fogyaszt.

A szervezet elsődleges célja az, hogy a legnagyobb berendezését, a Nagy Hadronütköztetőt (LHC) ne kelljen leállítani, ugyanis egy üzemszünet könnyen megzavarhatná a 4,4 milliárd dolláros gép teljes működését. A világ legnagyobb részecskegyorsítója júliusban kezdte meg harmadik ciklusát, amely során magasabb energiaszinten is dolgozik – a kutatók a fénysebességhez közelítő protonnyalábokat lőnek ki a 27 kilométeres hurok körül, hogy tanulmányozzák a világegyetem eredetéhez köthető anyagokat.

A CERN jelenleg tárgyalásokat folytat az áramszolgáltatójával, az állami EDF SA-val arról, hogy egy nappal figyelmeztessék őket, ha vissza kell fogniuk az áramfogyasztásukat. Ha korlátozást kell bevezetni, a szervezet kész leállítani az LHC-n kívüli többi részecskegyorsítót, ami 25 százalékkal is csökkentheti az áramfogyasztását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás