Genderkvótát vezetnek be a kutatói támogatásokra Ausztráliában

2022.10.18. · tudomány

A Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) az 1984-ben meghozott, a nemek közötti egyenlőségről szóló törvényre hivatkozva átalakítja az ösztöndíjrendszerét: jövőre egyenlő arányban kapnak majd támogatást a férfi és a női kutatók, és a tanács történetében először magukat nembinárisnak valló pályázókra is külön figyelmet fordítanak.

Az NHMRC szerint 2019 és 2021 között a férfi pályázók 35 százalékkal többen nyertek ösztöndíjat, mint a nők, és 67 százalékkal több forráshoz jutottak. A kutatók jövőre 400 ezer ausztrál dollárnyi támogatásra pályázhatnak, ez nagyjából 105 millió forintnak felel meg, az összeget a kutatók fizetésére és a kutatások támogatására fordítják. Az ösztöndíj öt éven keresztül tart.

Anna-Maria Arabia, az Ausztrál Tudományos Akadémia elnöke szerint sorsdöntő lépésről van szó: az ösztöndíjak odaítélésénél külön figyelmet fordítanak a karrierjük közepén járó, illetve a szénior kutatókra, ezekben a szektorokban pedig a nők általában alulreprezentáltak.

Kevés a női vezető

Ausztráliában már korábban is voltak hasonló törekvések, mégpedig sikerrel: a női kutatók támogatásának hatására 2015 és 2020 között 24 százalékkal több nő választott valamilyen reáltudományos pályát, mint korábban, ugyanebben az időszakban a férfi jelentkezők száma viszont csak 9 százalékkal nőtt.

Anne Kelso, az NHMRC igazgatója szerint a fiatal kutatók esetében nincs akkora különbség a nemek aránya között, mint az idősebbeknél, ezért a tanács most főleg a karrierjük közepén járó, illetve a szénior kutatók támogatására koncentrál, ugyanis egy idei felmérés szerint a vezető beosztású kutatók között különösen kevés nő található.

Tony Kenna, az Australian Society for Medical Research elnöke biztatónak nevezte a lépést, de reméli, hogy ezt további hasonló intézkedések követik majd, és az NHMRC-n kívül más források is több figyelmet fordítanak majd a nemek közötti egyenlőség elősegítésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás