A hidrogén az aranygáz, amiből rengeteget rejthet a Föld

2023.03.07. · tudomány

Bizonytalan, hogy a közúti közlekedésben a hidrogéntechnológia valaha lepipálná az elektromos hajtást, viszont az energetika számos területén számítanak a hidrogénre. Az ipari léptékben is előállítható gázból ráadásul a becslések szerint óriási mennyiség áll rendelkezésre, csakhogy a kitermelés előtt erről nem ártana meggyőződni.

A New Scientist cikke azzal foglalkozik, hogy vajon elég-e a Föld által termelt és folyamatosan rendelkezésre álló hidrogén a földgáz kiváltására. Ez egyelőre nem állapítható meg egyértelműen, viszont geológusok már régóta tudják és vizsgálják, hogy évente több millió tonnányi hidrogén szivárog ki a földből, amit akár ipari célokban is hasznosíthatnának.

A legkomolyabb fenntartás az energiahordozóval kapcsolatban az, hogy túl kicsi a mennyisége a szivárgó gáznak, ezt azonban a 2022 végén kiadott becslések cáfolják. Geoffrey Ellis és Sarah Gelman, az amerikai földtani intézet (USGS) munkatársai a rendelkezésre álló adatok felhasználásával modellezték, potenciálisan mennyi hidrogént lehetne hasznosítani a föld alatti és az onnan kiszivárgó készletekből. Ezek szerint feltehetően több tízmillió megatonna gáz gyűlt már össze, ami használható.

Ha a hidrogénipar a földgáziparhoz hasonló ütemben növekedne, akkor 2100-ig az elraktározott és a termelt mennyiség kinyerésével a hidrogénszükséglet felét fedezhetnék a lelőhelyek.

Ez viszont csak egy becslés, amit ráadásul legutoljára 2005-ben frissített kutatások támasztanak alá (ekkor végeztek ugyanis részletes vizsgálatokat a természetes hidrogén mennyiségére vonatkozóan). Mégis, ha ezeket a föld alatti hidrogénlelőhelyeket be lehetne vonni a globális ellátásba, azzal fenntarthatóbb tüzelőanyaghoz juthatna az energetikai ágazatot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás