„A jelenlegi állapot és az ide vezető út az egyetemi autonómia hitvány és elkeserítő paródiája”

2023.03.08. · tudomány

Az Európai Unió Tanácsa januárban felfüggesztette az alapítványi fenntartású magyar egyetemek részvételét az Erasmus+ csereprogramban és a Horizont Európa kutatásfinanszírozási programban. Az unió azt kifogásolta, hogy a modellváltáson átesett egyetemeket felügyelő kuratóriumokban magas rangú politikai tisztségviselők is helyet kaphatnak, ezek a kuratóriumok pedig totális hatalmat kaphatnak az adott intézmény irányításában.

A döntés ellen 21 egyetem rektora nyílt levélben tiltakozott, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címeztek. Erre reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma, válaszukban tragikomikusnak nevezték „a 21 alapítványi rektor próbálkozását, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat becsületbeli ügyként állítsák be”.

„Az alapítványi rendszer kaotikus és működésképtelen"

A rektorok levelükben arra hivatkoztak, hogy elfogadhatatlanok a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő intézkedések, amelyek az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer kutatóját zárják ki az uniós programokból, az ADF szerint viszont éppen „az alapítványi átalakítás, a közvagyon magánosítása alapvetően elhibázott eljárás, amely sérti a felsőoktatás autonómiáját és érdekeit”. Hozzáteszik, hogy az új alapítványi rendszer szerintük kaotikus és működésképtelen, a rektorok nyílt levele pedig még csak nem is nyílt, mert teljes egészében sehol nem olvasható, és a „kormányzati propaganda hazug kliséiből építkezik”.

Az autonómia hitvány és elkeserítő paródiája

A nyílt (?) levél szerint az Európai Unió által kritizált átalakítást az érintett egyetemek szenátusai is megszavazták, az ADF szerint viszont a „jelenlegi állapot és az ide vezető út az egyetemi autonómia hitvány és elkeserítő paródiája. A kormány a járvány miatt kihirdetett és az azt követően is indokolatlanul fenntartott veszélyhelyzetet használta fel arra, hogy az egyetemek autonómiáját alattomban megszüntesse”.

link Forrás

Az egyetemek autonómiájára és arra a bizonyos 650 évre visszatérve az Akadémiai Dolgozók Fóruma hozzáteszi, hogy „egyetlen szenátus, rektor vagy hallgatói önkormányzat sem mondhat le az egyetemei autonómia évszázados hagyományáról, mint ahogy egy diktatúrába süllyedt ország sem mond le arról, hogy az elnyomásból megmenekülve később újra szabad és virágzó nemzet legyen”.

Tudatos és szándékos rombolás

Az ADF szerint a kialakult helyzetért egyértelműen a magyar kormány a felelős, „amely már egy évtizede lépésről lépésre tudatosan és szándékosan rombolja a magyar tudomány szervezeti és intézményrendszerét”, ennek része a kancellári rendszer bevezetése, a Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság összetételének megváltoztatása és a CEU elüldözése és az SZFE bedarálása is.

A nyílt levélben a rektorok jóvátételt követelnek az Európai Uniótól és felháborítónak nevezik az érintett egyetemek kizárását a fent említett programokból, az ADF szerint viszont inkább a saját kormányuknak kellene szemrehányást tenniük, de „mindeddig némák maradtak, mint ahogy a kancellári rendszer bevezetése óta minden egyes lépés esetében”. Az ADF ezért arra szólítja fel a levelet aláíró rektorokat, hogy a magyar kormányon kérjék számon, amit Ursula von der Leyennek címeztek, vagy „hozzák meg az egyetlen tisztességes döntést, és tiltakozásként mondjanak le”, valamint minden egyetemi polgárt arra kérnek, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozzanak az egyetemek alapítványi átalakítása ellen, „némaságukkal ne váljanak történelmi bűn részeseivé”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás