Mennyi C-vitamint szedjünk?

2023.03.16. · podcast

A 16-tól a 18. századig a skorbut egész hajók legénységét, sőt teljes flottákat pusztított el. James Lind skót hajóorvos a La Manche csatornán járőröző hadihajó, a HMS Salisbury fedélzetén 1747-ben írta le először a nyolc hét alatt kialakuló hiánybetegséget, és a beteg tengerészeken kontrollált kísérletekbe is kezdett. Hamar kiderült, hogy csak a citrommal és naranccsal kezelt csoport állapota javult. Végül 1795-ben a brit haditengerészetnél kötelezővé tették a citrusfélék fogyasztását.

Lind nem tudhatta, amit mi már tudunk: a skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. De mik azok a vitaminok, és miben különböznek a tápanyagoktól? Mik a hiánybetegségek, és pontosan milyen betegség alakul ki, ha nincs a szervezetben elég C-vitamin? Mi az oxidáció, és mi a haszna? És ha haszna van, hiszen nélküle nem tudunk élni, akkor mégis miért kell védeni a szervezetünket az oxigéntől? Miért van szükségünk antioxidánsokra? Mi az összefüggés a káros oxigéngyökök és a fogak kihullását okozó skorbut között? Mennyi C-vitamin kell szednünk az egészséges élethez?

Darwinista podcastsorozatukban Kun Ádám evolúcióbiológus, ELTE TTK Biológiai Intézetének docense, állandó szerzőnk és Mandl Péter orvos, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója kalauzol minket az élettudományok világában.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Az első adásban azt vizsgáltuk, hogy vajon hogyan dől el, hogy férfiak vagy nők leszünk, a másodikban, hogy ugyan mitől és hogyan repülnek egyes állatok, a harmadikban, hogy milyen nemi determinációk működnek az állat- és növényvilágban, a negyedikben, hogy milyen autoimmun betegségeket gyógyít a reumatológus, az ötödikben, hogy hogyan definiáljuk az életet, a hatodikban hogy mi mindennel foglalkozik egy evolúcióbiológus, a hetedikben, hogy a homoszexualitás az állatvilágban gyakran előforduló, nem természetellenes és nem patológiás viselkedés, a nyolcadikban a krónikus betegségeket és a leggyakoribb halálozási okokat, a kilencedikben a hibrideket, a tizedikben az emberi evolúció gyorsuló ütemét.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás