Star Warsba illő bolygót figyelt meg a James Webb űrtávcső egy messzi-messzi galaxisban

2023.03.22. · tudomány

Az Arizonai Egyetem kutatóinak vezetésével egy olyan bolygót figyeltek meg a NASA Jamess Webb űrteleszkópjával (JWST), ahol a 22 órás nap folyamán egyfolytában változik, kavarog és mozog a szilikátfelhőkkel borított légkör, és az ezzel járó fényességváltozások miatt ez lehet a legváltozékonyabb bolygótömegű objektum.

A Webb adatai víz, metán, szén-dioxid és szén-monoxid egyértelmű nyomát is kimutatták, ami a legtöbbféle molekula, amit valaha egyszerre azonosítottak egy naprendszerünkön kívüli bolygón.

A VHS 1256 b nevű bolygó 40 fényévre található a Földtől, a Holló csillagképben, ahol tízezer év alatt kerüli meg két központi csillagát. A bolygó nagyjából négyszer messzebb van a csillagaitól, mint a Pluto a Naptól, ami abból a szempontból kiváló célpont a JWST-nek, hogy a bolygó fénye nem keveredik a csillagok fényével.

A VHS 1256b exobolygó és a légkörében gomolygó felhők illusztrációja
photo_camera A VHS 1256b exobolygó és a légkörében gomolygó felhők illusztrációja Illusztráció: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)

A légkör felső részén kavargó szilikátfelhőkben a hőmérséklet a 830 Celsius-fokot is elérheti. A perzselő felhőzetben különböző méretű szemcséket észleltek: a finomabb szilikátszemcsék leginkább a füstben lévő apró részecskékhez hasonlítanak, míg a nagyobbak inkább olyanok, mint a nagyon forró és apró homokszemcsék.

A kutatók a JWST két eszköze, a közeli infravörös spektrográf (NIRSpec) és a közép-infravörös műszer (MIRI) adatainak elemzésével fedték fel a bolygó légkörének tulajdonságait, ráadásul a bolygó és a csillagok közötti távolság miatt közvetlenül figyelhették meg, ahelyett, hogy tranzittechnikát vagy koronagráfot kellett volna használniuk.

A nagy felbontású infravörös adatok átvizsgálását tovább folytatják, így a következő hónapokban és években még többet megtudhatunk a VHS 1256 b-ről. Az űrtávcső jelentőségét mutatja, hogy a szükséges adatokhoz mindössze néhány órás megfigyeléssel sikerült hozzájutni, így a teleszkóppal dolgozó kutatók rendkívül hatékonyan tudnak újabb és újabb felfedezéseket tenni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás