Elkészült Budapest szolártérképe, amiről kiderül, melyik tető mekkora napelemes potenciált rejt

2023.04.06. · gazdaság

A Fővárosi Önkormányzat szerdán tartotta meg az első Budapesti Szolárkonferenciát, ahol a főváros napelemes fejlesztéseit mutatták be, mint mondták, „a politikai indíttatással bevezetett szabályozási akadályok” ellenére. Az eseményen bemutatott, 2023. januári felmérés szerint a budapestiek 92 százaléka elutasítja a kormány által bevezetett napelemstopot.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel (MNNSZ) együttműködésben elkészítették Budapest szolártérképét is, amelyen meg lehet nézni, hogy melyik budapesti tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el, és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

A szimulációk eredménye szerint összesen kb. 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők, ami két és félszerese a Paksi Atomerőmű 2000 MW-os kapacitásánál. Ma mindössze 150 MW napelem üzemel Budapesten, miközben az elfogadott klímastratégia értelmében 2030-ig 1500 MW teljesítményt kell elérni a fővárosban.

photo_camera Forrás: Budapest Szolár Térkép

„A szolártérkép segít felmérni, technikai szempontból érdemes-e napelembe ruházni egy lakóház vagy intézmény tetején” – mondta Soha Tamás, az MNNSZ munkatársa. Az interaktív szolártérkép figyelembe veszi a tetőkre eső napfény mennyiségét és a villamosenergia-hálózat adta lehetőségeket, például hogy szükség van-e hálózatbővítésre egy fejlesztéshez.

Miközben Budapest és agglomerációja az ország területének 3 százalékát fedi le, a fővárosban jelentkezik Magyarország energiakeresletének egynegyede. Mint az eseményen elhangzott, éppen ezért a fővárosba kell helyezni az energiatermelést, hogy javuljon a város energiabiztonsága. Kiss Ernő MNNSZ-elnök szerint ehhez képest mérhetetlen pazarlást jelent, hogy a tavaly ősszel felfüggesztett napelemtelepítések miatt nem épülhetnek energiatakarékos, nulla energiaigényű épületek, ráadásul a zöld hitelek felvétele is megnehezült, és az ország villamosenergia-importra szorul.

Kiss elmondta, a napokban megjelent új kormányrendelet sem ad reményt, mivel így idén már nem lesz lehetőség betáplálásra, és munkahelyek veszhetnek el a napelemes piacon. A megoldást a szaldó- és bruttóelszámolás jelentené – mondta az iparági szövetség elnöke.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás