Az elektromos áramtermelés kibocsátása 2022-ben érhetett fel a csúcsra, innen már lejtmenet várható az előrejelzések szerint

2023.04.12. · TECH

Az Ember környezetvédelmi nonprofit szervezet jelentése szerint 2022-ben már az elektromos energiaigény többletének 80 százalékát megújuló forrásokból fedezte az emberiség. Igaz, hogy tavaly még nőtt a szénkitermelés és -felhasználás is, ugyanakkor a tanulmány azt állítja, idén és a következő években már a kibocsátás csökkenése várható. Az optimista előrejelzés szerint tehát az elektromos áramtermelési szektor hamarosan karbonsemlegessé válik majd.

A New Scientist a tanulmányt összefoglalva kiemeli, hogy az elemzők arra számítanak, 2022 volt a csúcsév, és mostantól folyamatosan kibocsátás-csökkenésre kell számítani a szektorban. Ez az első lépése annak a folyamatnak, amivel a világ a század végére zéró kibocsátású lehet. Ehhez viszont 2040-re nem elég a szén-dioxid kibocsátást nulláznia az áramtermelésnek, addigra a környezetterhelést nettó zéróra kell csökkenteni.

Az Ember-jelentés szerint a biztató eredmények hátterében az áll, hogy egyre szélesebb körben áll rendelkezésre a mind olcsóbbá váló zöldenergia: míg 2021-ben a globális termelés 10, addig 2022-ben már 12 százalékát adták az ilyen források.

Azt viszont, hogy tényleg 2022 a kibocsátási csúcsév majd csak pár év elteltével láthatjuk pontosan, viszont az már most látszik, hogy a gáztermelés csökkent, a zöldenergia-termelés nőtt, a világ országai pedig egyre többet tesznek azért, hogy ez a tendencia folytatódjon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás