Osztrák civilek javasolják, hogy vegyék fel a Fertő tó területét a veszélyeztetett világörökségek listájára

2023.04.18. · tudomány

Az Alliance for Nature nevű osztrák természetvédelmi civilszervezet levélben kezdeményezte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi tanácsánál, hogy többek között a magyar kormány Fertő tavi beruházása miatt helyezzék vörös listára, vagyis nyilvánítsák veszélyeztetett területnek a tó vidékét – írja a Szabad Európa. A beadványhoz a magyar Fertő tó Barátai Egyesület is csatlakozott.

Az osztrák szervezet szerint ma négy nagy veszély fenyegeti a Fertő tavat és környezetét: a tópart beépítése magyar és osztrák turisztikai projektek részeként, a Fertő feltöltése a Mosoni-Duna vizével, a Fertőzugban lévő tavak kiszáradása a mezőgazdasági célú túlzott talajvízkivétel miatt, illetve a területhez közeli Neusiedl-Weidenbe tervezett szélerőműpark.

Az UNESCO 1972-ben elfogadott (és Magyarország által 1985-ben aláírt) világörökség-egyezménye szerint a tagországok vállalják, hogy a területükön található világörökségi helyszíneket óvják és megőrzik a későbbi generációknak. Magyarországon 8 világörökségi helyszín található, ezek közül az egyik legfrissebb a listához 2001-ben hozzáadott, Ausztriával közös kulturális világörökségi helyszín, a Fertő-táj, amelynek kiterjedése több mint 70 ezer hektár.

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján jelenleg 55 helyszín áll, de ezek közül mindössze 4 található Európában: Odessza történelmi belvárosa (Ukrajna), a verespataki római kori bánya (Románia), Bécs belvárosa (Ausztria) és a koszovói középkori műemlékek.

A Fertőt érintő magyar botrány elsősorban arról a fertőrákosi beruházásról szól, amelyben az állam Mészáros Lőrinc cégét bízta meg szálloda, apartmanházak és sportközpontok építésével a nemzeti park területén. A beruházást 2022 nyarán felfüggesztették, de a Győr-Moson-Sopron Vármegyei (akkor még Megyei) Kormányhivatal karácsony előtt meghosszabbította az engedélyét. A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesült 2023. január 30-án perelte be a Kormányhivatalt, amit a bíróság két hónappal később arra kötelezett, hogy vonja vissza a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, és új eljárást folytasson le.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás