Kímélnéd a környezetet? Itt a mosogatóvízből gyártott kísérleti sör

2023.05.05. · majom

Háztartásokból származó szennyvízből, vagyis zuhanyzás, mosás vagy mosogatás után keletkező vízből főz sört egy észak-kaliforniai cég, a Devil’s Canyon Brewing Company – írta csütörtökön a Futurism.

Az Epic OneWater Brew névre keresztelt kölsch típusú, vagyis világos színű, illatos felsőerjesztésű sör főzéséhez a cég egy San Franciscóban működő víz-újrafelhasználással foglalkozó, Epic Cleantec nevű vállalattal lépett partnerségre.

link Forrás

A felhasznált víz egy San Franciscói 40 emeletes lakáskomplexum szennyvízéből származik. Aaron Tartakovsky, az Epic Cleantec társalapítója és ügyvezető igazgatója a Guardiannak elmondta, igyekeztek olyasvalamit csinálni, ami lelkesíti az embereket, és ami megmutatja a víz újrafelhasználásának kiaknázatlan potenciálját. Mindenesetre a sört nem tervezik kereskedelmi forgalomban piacra dobni, a projekt egyelőre kizárólag demonstrációs célokat szolgál.

Tartakovsky azt is elmondta, azért a kölsch-t választották, mert szélesebb körben kedvelt sörfajtát szerettek volna, ami például kevésbé megosztó, mint a kézműves sörfajták némelyike, például az IPA. A Guardian újságírójának már volt szerencséje megkóstolni is az itókát, amit kellemesnek, frissnek, ihatónak írt le, és nem érezte benne a zuhanyozás vagy mosás jegyeit.

Azoknak, akik az újrahasznosított víz biztonsága miatt aggódnának, Tartakovsky azt üzente, hogy az Epic Cleantec vizéből gyártott sör valójában a fogyasztók számára biztonságosabb is lehet, mint más sörök, mivel a víz szigorú tesztelési folyamaton esik át - egy külső laboratóriumban és a helyszínen is letesztelik -, mire hozzájuk eljut. Számos sörfőzőben azonban ez úgy működik, hogy megnyitják a vízcsapot és azzal főznek, ami onnan kifolyik – tette hozzá.

Az Epic OneWater Brew egyelőre kísérlet, de az egyre rosszabbodó globális vízhelyzet és az aszályos időszakok elhúzódásával és megsokszorozódásával szükség lehet az efféle kreatív megoldásokra a jövőben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás