Rejtélyes, ultra alacsony frekvenciájú ismétlődő dübörgéseket észleltek a Föld felső légkörében

2023.05.15. · tudomány

Vulkánkitörések és más szeizmikus események által generált hanghullámokat kerestek, de valami egész mást is találtak az Egyesült Államok Sandia Nemzeti Laboratóriumának kutatói, akik akusztikai felmérést végeztek a sztratoszférába küldött léggömbjeikkel – írja a Live Science.

A Föld légkörének 10 kilométeres magasságban kezdődő nagyjából 40 kilométer vastag rétege, amely magas ózonkoncentrációjának köszönhetően blokkolja a gyilkos ultraibolya-sugárzás nagy részét, fontos terepe a planetológiai kutatásoknak. Innen ugyanis már zavarásmentesen észlelhetők azok az ultraalacsony frekvenciájú visszhangok, amelyek a felszín alatti geológiai folyamatok keltenek. Az Új-Mexikóba működő Sandia Nemzeti Laboratórium ezért küldött a sztratoszférába tucatnyi olyan kutató léggömböt, amelyek mikrobarométernek nevezett műszerei képesek ezeket az alacsony tartományú infrahangokat is rögzíteni.

Az egyik infrahangokra érzékeny akusztikai léggömb indítása
photo_camera Az egyik infrahangokra érzékeny akusztikai léggömb indítása Új-Mexikóban Fotó: Darielle Dexheimer/ Sandia National Laboratories

A mélyben zajló események minél pontosabb feltérképezését szolgáló mintázatok mellett azonban a mikrobarométerek korábban nem észlelt zajokat is detektáltak – olvasható a kutatócsoport hivatalos közleményében. Az ismétlődő, ultra alacsony frekvenciájú dübörgéshez hasonlítható hangok rejtélyét növeli, hogy a kutatók nem csak lokalizálni nem tudták a forrásaikat, de még eredetükben sem biztosak.

Az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) Chicagoban rendezett 2023-as kongresszusán prezentált meglepő akusztikai mintázatot a kutatók szerint légköri turbulencia vagy valamifajta más klimatikus anomália is kiválthatja, ezért is szeretnék mielőbb megtalálni, hogy mi váltja ki a korábban még nem észlelt globális dübörgést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás