A bordásmedúzák lehettek az első állatok, amik leváltak az állatvilág közös őséről

2023.05.18. · tudomány

A Föld első állatai a bordásmedúzák (Ctenophora) lehettek, állapította meg egy, a Nature-ben megjelent friss tanulmány. A kutatókat évtizedek óta megosztó és foglalkoztató kérdésben, hogy mégis melyik állat válhatott le először a több mint 600 millió évvel ezelőtt élt közös ősről, eddig nem volt egységes álláspont, a legtöbben azonban a szivacsokat tekintették ennek a fajcsoportnak.

Az elméletet viszont cáfolják az új eredmények, amik genetikai elemzéseken nyugszanak, írja a New Scientist. A lap egy 2008-as genetikai kutatás eredményeit is idézi, amik először kérdőjelezték meg a tudományos konszenzust. Akkor frissen szekvenált genomok alapján jutottak arra a megállapításra, hogy mégis a bordásmedúzák válhattak le hamarabb és nem a szivacsok.

Hogy megbízható válasz szülessen a kérdésben, a Bécsi Egyetem kutatója, Darrin T. Schultz és kollégái a kromoszómákon található géneket sorrendjében megfigyelhető változásokat vizsgálták. A korábbi kutatások ehelyett a DNS-szekvenciákban bekövetkezett akár minimális változások elemzésére támaszkodtak.

Schultz szerint a szinténiák (kromoszómamintázatok) vizsgálata megbízhatóbb eredményt ad, hiszen ezek stabilabbak az evolúció során, mint a génállomány. Így a kutatásban is ezeket hasonlították össze több faj esetén, végül pedig azt találták, hogy egy-egy egysejtűnél is megfigyelhetők a bordásmedúzákra jellemző szinténiák. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy a bordásmedúzák hamarabb válhattak le a közös ősről.

Az eredményeket azonban a lap által megkérdezett szakértők is óvatosan kezelik. Szerintük további kutatásokra van szükség az alátámasztásukhoz, mivel úgy vélik, Schultz és csapata olyan kromoszómamintázatokat vizsgált, amik egyezősége a véletlen folyománya is lehet. Más szakértők szerint viszont a kutatás eredményei átütő erejűek és végre tisztázzák a helyzetet a szivacsok és a bordásmedúzák megjelenési sorrendjével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás