2023-ban már többet költhetnek napenergiára, mint olajra a világban

2023.05.25. · gazdaság

Május 25-én közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy idén először a napelemes beruházások várhatóan megelőzik az olajtermelésre fordított kiadásokat, írja a Reuters.

Az ügynökség felmérései alapján, a World Energy Investment jelentés szerint 2021 óta közel negyedével nőttek meg a megújuló energetikai beruházások, ezzel szemben viszont a fosszilis energiahordozók piaca csak 15 százalékkal.

A tiszta energiába viszont elsősorban a fejlett gazdaságok és Kína pumpálja a pénzt, míg a szegényebb régiók továbbra is az olajra és a földgázra költenek. Ezeken a területeken a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésére vonatkozó beruházások továbbra is kétszer akkorák, mint amekkorára le kellene őket szorítani a globális klímacélok betartása érdekében.

Az energetikai kiadások pedig óriási összegeket jelentenek, az ügynökség becslése szerint kb. 2,8 billió dollárt 2023-ban. Ennek nagy részét, mintegy 1,7 billió dollárt a megújuló- és atomenergiára, az elektromos járműinfrastruktúra fejlesztésére, valamint hatékonyságnövelésre költik majd. A maradékot fordítják olajra, gázra és szénre – utóbbira olyan magas összegeket, amik ugyancsak komolyan veszélyeztetik a klímacélok megtartását.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerint ugyanakkor hiába hajtogatja az IEA, hogy az olajipari beruházásokat vissza kell vágni, az komoly energiaellátási problémákat okozna az egész világon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás