Célegyenesben a koffeinmentessé nemesített brazil kávéfajták

Sikeresnek ígérkezik a brazil Instituto Agronomico de Campinas (IAC) két évtizedes nemesítési programja, amelynek célja a természetesen koffeinmentes, ugyanakkor nagy hozamú arabica fajták előállítása – írja a brit Guardian.
A brit lap szerint már megkezdődött az IAC programjában alacsony koffeintartalmú fajták keresztezésével nemesített klónok szabadföldi termesztése. Ám, mivel a cserjék csak két-három év alatt fordulnak termőre, az első koffeinmentes gyümölcsök tesztelése is csak később indulhat.
A brazil kávénemesítési program célja a bonyolult, költséges és nem mellesleg környezetterhelő dekoffeinizáció kiváltása. A koffeinmentes kávé iránt növekvő keresletet jellemzi, hogy az Egyesült Államokban ma már az ilyen típusú serkentők teszik ki a kávépiac 10 százalékát – írja a Guardian

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: