Célegyenesben a koffeinmentessé nemesített brazil kávéfajták
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Sikeresnek ígérkezik a brazil Instituto Agronomico de Campinas (IAC) két évtizedes nemesítési programja, amelynek célja a természetesen koffeinmentes, ugyanakkor nagy hozamú arabica fajták előállítása – írja a brit Guardian.
A brit lap szerint már megkezdődött az IAC programjában alacsony koffeintartalmú fajták keresztezésével nemesített klónok szabadföldi termesztése. Ám, mivel a cserjék csak két-három év alatt fordulnak termőre, az első koffeinmentes gyümölcsök tesztelése is csak később indulhat.
A brazil kávénemesítési program célja a bonyolult, költséges és nem mellesleg környezetterhelő dekoffeinizáció kiváltása. A koffeinmentes kávé iránt növekvő keresletet jellemzi, hogy az Egyesült Államokban ma már az ilyen típusú serkentők teszik ki a kávépiac 10 százalékát – írja a Guardian
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
A rendszeres kávéfogyasztás a vesékre is jótékony hatással lehet
A Johns Hopkins Egyetem kutatói hosszú távú vizsgálattal igazolták, hogy a koffein számos jótékony hatása mellett a vesék egészséges működésének is jót tehet.
A rendszeres kávéivás csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát egy új tanulmány szerint
Napi két kávéval megelőzhető lehet az agy kognitív károsodása és az ebből fakadó mentális hanyatlás, valamint felgyorsulhat az agyi amiloidfehérjék felhalmozódása.
Elég lehet csak gondolni a kávéra, hogy hasson
Végképp eldőlhet a nagy kávévita: aki hisz a koffein élénkítő hatásában, anélkül is kihagyhat egy-két kávét naponta, hogy közben a hatásairól is le kellene mondania.