Eddig senki sem számolt az egyidejű globális terméskieséssel, pedig muszáj lesz

2023.07.05. · tudomány

A 2022 tavaszán, az ukrajnai orosz invázió hatására kialakult gabonakrízis jelentéktelen semmiség ahhoz a csapáshoz képest, amivel az antropocén klímaválság már a közeli jövőben sújthatja az emberiséget. A globális élelmiszerállátásra vonatkozó eddigi előrejelzések a hőhullámoktól a csapadékeloszlás és talajnedvesség radikális átalakulásáig sokféle lokális hatással kalkuláltak, de azzal nem, hogy egy ismert légköri folyamat már most is zajló megváltozása egyidejű globális terméskieséssel járhat – állapítja meg a Nature Communications oldalán kedden, július 4-én megjelent tanulmány.

Vezető amerikai és német klimatológusok ugyanis az északi félteke kontinensei és óceánjai fölött 7-12 kilométeres magasságban körbe száguldó jet stream néven emlegetett futóáramlást is bevették a számításaikba.

Az északi futóáramlás ahogy azt egy illusztrátor elképzeli
photo_camera Az északi futóáramlás ahogy azt egy illusztrátor elképzeli Fotó: Science Photo Library via AFP

A gigantikus légáramlat tudniillik alapvetően befolyásolja az északi félteke valamennyi jelentősebb élelmiszertermelő régiójának időjárását. A kutatók az 1960 és 2014 közötti meteorológiai, éghajlati és mezőgazdasági adatok, valamint a 2045 és 2099 közötti időszakra vonatkozó klímamodellezések előrejelzéseit felhasználva arra jutottak, hogy a jet stream nyomvonalának hullámszerű – szakszóval meanderező – kiáradásai forró és száraz nyarakat okozhatnak az egymástól sok ezer kilométeres távolságra eső területeken egyszerre. Az egyidejű terméskiesés átlagos mértéke simán elérheti a 7 százalékot is, márpedig az a csökkenés alaposan megrengetheti meg a globális élelmiszerállátást.

A kutatók szerint a korábbi klímamodellek már rövidebb távon is alul becsülték azokat a kockázatokat, amelyek enyhítésére az eddigi klímavédelmi akciótervek készültek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás