Túl keveset tudunk a nagyvárosok akusztikájáról és hangjairól, pedig lényeges hatásuk van az életminőségünkre

2023.07.31. · podcast

Urbanisztikai sorozatunk legfrissebb adásában hangmintákkal és kompozíciókkal meg-megszakítva arról beszélgettünk, hogy mi történik, ha tudatosan figyelni kezdünk arra, hogy milyen hangtájban, milyen hangi környezetben éljük a városi mindennapjainkat. Hogyan jellemezhető egy nagyváros hangi és akusztikai szempontból? Min múlik, és hogyan változik, hogy milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk az egyes hangok? Milyenek a jó és a rossz hangok? Hogyan érdemes vizsgálnunk a várost mint akusztikus ökológiai rendszert? Ki mit hall meg a saját városában, van-e menekülés a zajok elől, és mi a csend ára?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában a Hangkert podcast alkotói közösségével: Farkas-Kovách Rékával, Hajnóczy Csabával, Kiss Bálinttal és Sinkó Borival beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Erő Zoltánt, Budapest főépítészét, Kádár Bálintot, a Kortárs Építészeti Központ elnökét, Somogyi Krisztina építészetkritikust, az Építészfórum volt főszerkesztőjét, Vincze Miklós újságírót, a városi történetek kutatóját, Osvárt Andrea színésznőt, társasházi aktivistát, Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét, Vitézy Dávid városmobilitási szakértőt, a Budapesti Közlekedési Központ alapítóját és Tamási Miklóst, a Fortepan alapító szerkesztőjét faggattuk.

(A címlapképet Németh Dániel készítette a budapesti Harley-fesztiválon 2023 nyarán.)

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás