Bardóczi Sándor főtájépítész: Az egycentis gyep a városban nem más, mint fenntarthatatlan ökológiai sivatag

Újrainduló urbanisztikai sorozatunk friss adásában sorra vettük Budapest legfontosabb zöld vonatkozású ügyeit, beszéltünk többek között az új parkokról és telepítésekről, az utóbbi időszak néhány fontos konfliktusáról, mint a méhlegelők és a kaszálás ügye, és olyan, hosszú ideje meghatározó témákról, mint a Városliget és a Római-part.

Hogy állnak Budapest zöld ügyei? Mit tanulhatunk ezekből a konfliktusokból? Hogyan fordítható át pozitív kommunikációra a hazugságokra épülő intenzív kormányzati propaganda? Miként működik a városok közötti politikafüggetlen tudásátadás? Hogyan haszálhatók a hagyományos csatornák és a közösségi média felületei az edukációban? Milyen a szemléletformálás a gyakorlatban, hogyan lesz éjjeli vandalizmusból katarzis? Lehet-e sokkal élhetőbb hely a főváros, és mi kell ahhoz, hogy évtizedes beidegződéseket megváltoztassunk?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Erő Zoltánt, Budapest főépítészét, Kádár Bálintot, a Kortárs Építészeti Központ elnökét, Somogyi Krisztina építészetkritikust, az Építészfórum volt főszerkesztőjét, Vincze Miklós újságírót, a városi történetek kutatóját és Osvárt Andrea színésznőt, társasházi aktivistát faggattuk.

(A címlapkép egy magyarországi parkban készült 1940-ben, forrása a Fortepan.)

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás