A jövő szuperkondenzátorai újrahasznosított palackokból készülhetnek

2023.08.25. · TECH

Több hatalmas szemétsziget úszkál a Föld óceánjaiban és a szárazföldeket is belepi a műanyag hulladék, mégis egyre több PET-palackot és csomagolóanyagot gyárt és dob el az emberiség. Az újrahasznosítási kísérletek csak részben bizonyulnak sikeresnek és a műanyagevő baktériumok sem jelentenek egyelőre univerzális megoldást, viszont egy új eljárással a Louisiana Tech University kutatói szuperkondenzátorokká alakítanák az elhasznál PET-palackokat.

Az American Chemical Society konferenciáján jelentették be, hogy olyan eljárást fejlesztettek, amivel a műanyag palackokban található szénatomokat át tudják rendezni, ezzel olyan szerkezetet hoznak létre, amit kondenzátorként lehet használni az akkumulátorokhoz hasonlóan. A New Scientist cikke szerint az új szuperkondenzátor nem csak klímabarát: 12 ezer töltési ciklus után alig 2 százalékot veszített a töltési kapacitásából, ami bíztató az élettartamát illetően.

A kutatók nem csak PET-hulladékot használtak a fejlesztéshez, kipróbálták azt is, hogy milyen eredményeket tudnak elérni új műanyagok felhasználásával. Azt találták, hogy ezek hatékonysága ugyanolyan kedvező, viszont a Föld szeméttelepeinek felszámolása szempontjából az egyszer használatos műanyagok használata a szerencsésebb.

Olyan eljárást fejlesztettek, ami a palackokat alkotó polietilénben található szénatomokat rendezi át szuperkondenzátor-elemekké. Ehhez először feldarabolták a PET-palackokat, majd 8 órán át magas hőmérsékleten és nyomáson vízzel, salétromsavval és etanollal reagáltatták őket. Ezután az oldatot centrifugálták és szárították, így vékony szénlapokat kaptak, amiken 2 nanométernél kisebb részecskék voltak.

Ez a szerkezet több szempontból előnyös. Míg külön-külön a lapoknak és a pontoknak is vannak hátrányai, úgy ez a kettős szerkezet ezeket képes kiküszöbölni. Az így készített szuperkondenzátor a várt módon működött, egy akkumulátorhoz képest gyorsabban tudta leadni a tárolt töltésmennyiséget.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás