Az elmúlt két évben annyi jeget vesztettek a svájci gleccserek, mint az 1990 előtti három évtizedben összesen

2023.09.28. · tudomány

A 2022-es rekord után idén a második legsúlyosabb olvadást szenvedték el a svájci gleccserek a mérések kezdete óta, így az elmúlt két évben összesen 10 százalékkal csökkent az össztérfogatuk, közölte csütörtökön a GLAMOS nevű svájci gleccserkutató szervezet.

Ez azt jelenti, hogy Svájc gleccserei két év alatt annyi jeget veszítettek, mint az 1990 előtti három évtizedben összesen.

„Az idei év nagyon problémás volt a gleccsereknek, mert télen nagyon kevés hó esett, a nyár pedig nagyon meleg volt. Ennek a két tényezőnek a kombinációja a legrosszabb, ami a gleccserekkel történhet” – mondta a Reutersnek Matthias Huss, a GLAMOS vezetője. Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag közel kétszeresével emelkedik a klímaváltozás miatt.

photo_camera Fotó: Matthias Huss

Huss az elmúlt hetekben adatgyűjtő utakon járt a gleccsereknél, és az ott készített fotóin először láthatók a gleccsernyelvek mellett kialakuló új tavak, a jégbarlangokon átfolyó olvadékvízpatakok és a vékonyodó jégből kiálló csupasz sziklák. Olyan helyeket is felfedezett, ahol a jégtakaró zsugorodásával rég elveszett holttestek kerültek elő.

„A kis gleccsereknek tényleg annyi. A megmaradt jeget sziklák és törmelék borítja, az elmúlt évtizedekben és évszázadokban hóval és jéggel borított régiók fekete lejtőkké válnak, amelyek az omlás miatt veszélyesek is” – mondta a lapnak Huss.

photo_camera Fotó: Matthias Huss

Ahogy Huss korábban a Qubitnek is elmondta, az elmúlt három évtizedben 28 billió (vagyis 28 000 000 000 000) tonna jeget veszített el a Föld, ami elegendő lenne ahhoz, hogy Magyarországot 300 méter vastag jégtakaróval borítsa be. A kutató szerint „ha az a cél, hogy megmentsük a gleccsereket, nincs más megoldás, mint csökkenti a kibocsátásokat”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás