Pollenelemzés bizonyítja, hogy 21 ezer évvel ezelőtt már biztosan éltek emberek Amerikában

2023.10.09. · tudomány

A Science folyóiratban megjelent új tanulmány pollenelemzésen alapuló kormeghatározással megerősítette, hogy az új-mexikói White Sands Nemzeti Park területén korábban felfedezett emberi lábnyomok 21-23 ezerrel évvel ezelőtt keletkeztek – írja brit Guardian.

A Qubiten is beszámoltunk arról a két évvel ezelőtti szenzációs bejelentésről, amely szerint a kiszáradt tómederben talált lábnyomok alapján az emberek legalább 8000 évvel korábban érkeztek Amerikába, mint azt addig a kutatók feltételezték. Korábban az volt az általánosan elfogadott teória, hogy a Homo sapiens 13-16 ezer évvel ezelőtt jelent az amerikai kontinensen, mivel ebből az időszakból származnak azok a kőből készült lándzsák, amelyeket az Észak-Amerikát benépesítő Clovis-kultúrához kötnek. A vándorlást az elterjedt nézetek szerint az Ázsiát egykor Alaszkával összekötő, azóta víz alá került földnyelv tette lehetővé.

Az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban 2021-ben felfedezett ősi lábnyomok
photo_camera Az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban 2021-ben felfedezett ősi lábnyomok Fotó: Wikipédia

A most megjelent tanulmányban ismertetett eredmények azért fontosak, mert az elmúlt két évben számos kritika érte a lábnyomok datálását. A 2021-es bejelentéskor ugyanis a tómederben talált vízinövények magjai alapján végeztél el a radiokarbonos kormeghatározást, ám a kétkedők az esetleges későbbi szennyeződések miatt megkérdőjelezték a módszer pontosságát.

Az újabb kutatás során a területet korábban borító tűlevelű vegetáció pollenmaradványait, valamint az üledékréteg homokjának kvarcszemcséit vizsgálták. Az előbbi szénizotópos, az utóbbi optikailag stimulált lumineszcencia analízise arra az eredményre jutott, hogy a lábnyomok minden bizonnyal 21-23 ezer évvel ezelőtt keletkeztek. Vagyis akkor már bizonyosan jártak emberek a mai új-Mexikó területén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás