Az autókat szennyezőbbé tuningoló eszközöket árultak az Ebayen, amit ezért kétmilliárd dollárra büntethetnek

2023.10.12. · gazdaság

Érdekes, talán nem mindenki számára ismert önkifejezési módot választottak maguknak az amerikai klímaváltozás-tagadók: az Egyesült Államokban több cég is arra szakosodott, hogy szennyezőbbé tuningolják az autókat. Az emissziót csökkentő rendszerek megkerülésével ugyan növelhető a motor teljesítménye, cserébe viszont az ilyen autók negyvenszer, vagy akár százszor annyi káros anyagot juttatnak a levegőbe, mint a hétköznapi járművek. A füstokádó gépekkel közlekedők kedvelt célpontjai az elektromos autósok és a biciklisták, őket szokták sűrű füsttel beborítani jártukban-keltükben.

link Forrás

A rolling coal nevű gyakorlat már évek óta népszerű, és már évek óta folynak is körülötte a viták. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) állásfoglalása szerint a szándékos szennyezés sérti az állampolgárok tiszta levegőhöz való jogát, de a tuningkellékek forgalmazóinak, az ezzel foglalkozó műhelyeknek és maguknak a coal rollereknek csak ritkán kellett bírságot fizetniük (ekkor viszont az összege akár az 5000 dollárt is elérhette). A Trump-adminisztráció a felhasználókra kiszabható bírságot 5 centben maximalizálta, ha ilyen tuningot alkalmaznak az autóiknál – a mostani intézkedések a Biden-féle zöld fordulat részei.

Röpködnek a milliók

A Szövetségi Igazságügyi Minisztérium most a kereskedőkre, ezen belül is az Ebayre javasolja bírság kiszabását: állásfoglalásuk szerint a cég 343 ezer alkalommal szegte meg a Clean Air Act nevű, a levegő tisztaságáról szóló törvényt, amikor füstölgőtuningot adott el. A minisztérium mindegyik eladott termék után 5580 dolláros bírságot javasol, így összesen nagyjából kétmilliárd dollárra büntetnék meg a céget. A gyártókat sem kímélik: volt olyan tuningos, akinek egymillió dollárt kellett megfizetnie.

A megbüntetett céget, a Sinister Dieselt eltiltották a hasonló tuningeszközök gyártásától és forgalmazásától, valamint attól is, hogy ezek terveit más cégeknek átadhassák. Az EPA mérései szerint a vállalat által megbütykölt kocsik több mint százszor annyi káros anyagot bocsátottak ki, mint a gyáriak. A Sinister Diesel azzal védekezett, hogy a termékeiket csak offroadozáshoz értékesítették (nem világos, hogy ez miért lenne enyhítő körülmény), de a bíróság szerint tudtak róla, hogy a vásárlóik közutakon is használják őket.

Az EPA azt ígéri, hogy a jövőben (a mostani esethez hasonlóan) a gyártók mellett a forgalmazókat is felelősségre vonja, ha károsanyag-tuningot vagy bármi olyasmit árulnak, amivel a környezetnek és az embereknek kárt okoznak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás