Karikó Katalin beköltözött Szent-Györgyi Albert egykori irodájába

2023.10.14. · tudomány

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díj (egyik) győztese, Karikó Katalin a héten újra Magyarországra látogatott: szerdán a Magyar Tudományos Akadémián mutatta be Áttörések című önéletrajzi kötetét (amiről a Qubiten is beszámoltunk), majd csütörtökön Szegedre utazott tovább, ahol ünneplő tömeg köszöntötte őt a Dugonics téren.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora az ünnepségen átadta Karikónak azt a kulcsot, amely azt az irodát nyitja, ahol egykor az egyetem első Nobel-díjasa, Szent-Györgyi Albert dolgozott. A Molekuláris és Analitikai Kémiai Tanszéken található dolgozószobában még vannak olyan bútorok, amiket az 1937-ben díjazott Szent-Györgyi is használt, de a kutatási eszközök már természetesen csúcstechnológiával vannak felvértezve.

Karikó szombaton tette közzé az X-en, hogy már el is kezdte a munkát az új irodájában.

link Forrás

Az SZTE beszámolója szerint Szent-Györgyi egy 1937-es rádióinterjúban így jellemezte a dolgozószobáját is érintő nyüzsgő egyetemi életet: „Egy olyan kutatóintézetnek, amilyen az enyém, szüksége van olyan atmoszférára, amelyben a fiatalság jól érzi magát. A fiatalságnak együtt kell dolgoznia és élnie a tanárral, és meg kell adni számára a lehetőséget, hogy vitatkozhasson. Diákjaim egyenlők mellettem, velük együtt nemcsak dolgozom, hanem sportolok is.”

Botka László, Szeged polgármestere továbbá azt is bejelentette, hogy a város legmagasabb épületére, az újszegedi 17 emeletes lakóházra felfestik Szent-Györgyi és Karikó arcképét.

A szegedi egyetem Youtube-csatornáján az ünnepi ülést és beszélgetést is közvetítették, valamint megtekinthető a szeminárium is, amit a JATE Klubban tartottak.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás