A moszatok és algák több ezer évig alapvető részei voltak az európai ember étrendjének

2023.10.18. · tudomány

Európa tengerparti területein már évezredek óta fogyasztanak tengeri moszatot az emberek, derült ki egy friss kutatásból, amelyben 28 különböző part menti lelőhelyről gyűjtött foglepedékmintákat vizsgáltak.

Bár a tengeri moszatok egyes fajait ma az egészséges étrend részének tekintik – főként Ázsiában, ahol a több ezer moszatfaj közül mintegy 150-et fogyasztanak rendszeresen –, arra eddig kevés bizonyíték létezett, hogy már az ókorban vagy még korábban ilyen táplálékhoz fordult volna az ember.

A Glasgow-i Egyetem régészei elsőként az Orkney-szigeteken található neolitikus temetkezési helyen talált emberi maradványok között kezdtek kutakodni: a fogak meszes lepedékében nagyjából 5000 éve megkövült tengeri moszat nyomait fedezték fel. „Teljesen megdöbbentünk. Ez az első alkalom, hogy valaki konkrét bizonyítékot talált a tengeri moszat fogyasztására [a foglepedékben]” – idézi a New Scientist a kutatás vezetőjét, Karen Hardyt.

A felfedezés után úgy döntöttek, kiterjesztik a kutatást Európa többi részére, így összesen 28 ősi lelőhelyről (többek közt Spanyolországból, Portugáliából vagy Litvániából) és 74 személytől gyűjtöttek lepedékmintát. Közülük 33 ember foglepedékében bukkantak tengeri moszatok vagy édesvízi növények nyomaira – attól függően, hogy part menti területeken vagy a kontinens belsőbb részein élő emberek maradványait vizsgálták.

Az eredmények alapján az emberek a mezolitikumtól (kb. 8000 évvel ezelőttől) kezdve egészen a középkor kezdetéig, 1500 évvel ezelőttig fogyasztottak moszatokat és más tengeri növényeket, vagyis ez a fajta táplálék több évezreden keresztül az európai őseink étrendjének alapvető részét képezhették.

Bár azóta az ehető moszatok és algák fogyasztása visszaszorult Európában, Hardy elmondta, örülne, ha a tanulmányuk segítene abban, hogy újra szélesebb körben elterjedjenek ezek a superfoodnak tartott, bőségesen elérhető, megújuló és tápláló növények.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás