Már hét hónap alatt felépülhet az agy, miután az alkoholbeteg leteszi az italt

2023.11.09. · tudomány

A hivatalosan alkoholfogyasztási zavarnak nevezett problémától szenvedő emberek agykérge, amely számos magasabb rendű kognitív funkció szempontjából kritikus fontosságú, elvékonyodik, de a friss tanulmány szerint azoknak, akik abbahagyják az ivást, idővel visszavastagodik az agykérge. Ez az első hónapban gyorsabban történik, majd összesen 7,3 hónapon át folyamatosan – onnantól már hasonló egy felépülő alkoholbeteg és egy egészséges ember agykérgének vastagsága.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy bizonyos agyi régiók helyreállhatnak, miután valaki abbahagyja az alkoholfogyasztást, de arról nem volt hosszú távú kutatás, amely azt vizsgálta volna, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben történik ez a gyógyulási folyamat.

A krónikus alkoholfogyasztás során az agy szerkezetében és működésében olyan változások léphetnek fel, amik a függőség felé taszítják az embert – például a tervezésben és döntéshozatalban részt vevő agyi terület, a prefrontális kéreg aktivitása csökkenhet, ami megnehezíti az alkoholbetegeknek az egészséges döntések meghozatalát.

Mint tudjuk, Magyarországot különösen érinti a probléma: egy 2020-as kimutatás szerint nálunk a lakosság több mint 21 százaléka alkoholbeteg (az EU-s átlag nincs 10 százalék), míg a súlyosan alkoholfüggők aránya Magyarországon közel 10, az Európai Unióban 3,7 százalék. Ez jelentős közegészségügyi problémát jelenthet, amelynek megértése fontos a kezelés, a megelőzés és a megbélyegzés visszaszorításának szempontjából.

A kutatásban 88 alkoholbeteg vett részt, akiket 1 hét, 1 hónap és 7,3 hónap absztinencia után vetettek alá agyi MRI-vizsgálatnak – igaz, a 88 alanyból végül csak 40-en bírták ki a teljes 7,3 hónapot alkohol nélkül. A vizsgálatba bevontak 45 olyan embert is, akik soha nem szenvedtek alkoholbetegségben; az ő agykérgük vastagságát a kutatás elején, majd 9 hónappal később újra megmérték, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a mért területek ez idő alatt változatlanok egy egészséges ember agykérgében.

Az alkoholbetegeknél mind a 34 vizsgált agykérgi régióban gyorsabb volt a vastagodás a leszokást követő 1 hét és 1 hónap között, mint 1 hónap és 7,3 hónap között, de a végére jelentős javulás történt. A vastagodás valamivel lassabban ment végbe azoknál az alkoholbetegeknél, akik magas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel küzdenek, vagy akik a vizsgálat időtartama alatt dohányoztak.

A Stanford Egyetem kutatói hangsúlyozzák, hogy a megfigyelt strukturális változások nem jelentik automatikusan azt, hogy az agykéreg helyreállásának bármilyen hatása lenne az agyműködésre, ezért ezt a kérdéskört jelölik ki a következő lépésnek az alkoholbetegségből való felépülés vizsgálatát célzó kutatássorozatban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás