Félmillió köbmétert raktároztak el a Tiszán levonuló árhullámból a vízmegtartó tájhasználat beregi mintaterületén

A WWF Magyarország Élő Folyók programjának kiemelt célterülete a Tisza magyarországi vízgyűjtője. A természetvédelmi szervezet évek óta együtt dolgozik a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint a helyi önkormányzatokkal és gazdálkodókkal a vízmegtartó tájhasználat kialakításán. Vagyis azon, hogy a klímaváltozással egyre tartósabb száraz időszakokra minél többet sikerüljön elraktározni az ár- és belvizekből a hullámterekben, a kiépített csatornákban és tározókban, nem utolsó sorban pedig a talajban.

A vízmegtartó tájhasználat egyik mintaterülete a 2015-ben elkészült Beregi árapasztó tározó és környéke.

Február 13-14-én a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tiszán levonuló téli árhullámból a saját kezelésében lévő tarpai tájgazdálkodási beeresztő műtárgyán keresztül vizet engedett a Beregi tározó vízrendszerébe, feltöltve a tápcsatornák egy részét – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megnyitott tarpai tájgazdálkodási műtárgya 2024. február 14-én
photo_camera A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megnyitott tarpai tájgazdálkodási műtárgya 2024. február 14-én Fotó: Kajner Péter/ WWF Magyarország

A Tiszából kiengedett mintegy félmillió köbméternyi víz egy közel 7 kilométeres csatornaszakaszt, és a kapcsolódó mélyterületeket töltheti fel.

A Beregi tározó 2024. február 13-14-én a tarpai tájgazdálkodási beeresztő műtárgy megnyitásával töltött tápcsatornája
photo_camera A Beregi tározó 2024. február 13-14-én a tarpai tájgazdálkodási beeresztő műtárgy megnyitásával töltött tápcsatornája Fotó: Kajner Péter/ WWF Magyarország

„Arra számítunk, hogy a vízbeeresztés javítja a csatornák közelében elhelyezkedő élőhelyek állapotát, illetve kedvező hatása lehet a gazdálkodásra is. A próbaüzem egyik célja, hogy a jövőben minél rendszeresebben kerülhessen sor ilyen vízkieresztésre a Tiszából, és ezzel ellensúlyozni lehessen a beregi táj szárazodását” – idézi a közlemény Kajner Pétert, az Élő Folyók program szakértője.

A  Beregi árapasztó tározó tápcsatornája 2024. február 14-ém
photo_camera A Beregi árapasztó tározó tápcsatornája 2024. február 14-ém Fotó: Kajner Péter/ WWF Magyarország


Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás