Beindították a Mammoth-ot, a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó üzemét

Beindították a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó üzemét Izlandon – jelentette be szerdán a svájci Climeworks startup. Amikor idén év végén elkészül, a Mammoth tízszer nagyobb lesz, mint elődje, az Orca, ami 2021 óta működik a szigetországban.

A szén-dioxidot közvetlenül a légkörből megkötő (direct air capture, DAC) technológiát használó Mammoth évente 36 ezer tonnányi szén-dioxidot tud majd befogni, vagyis gyakorlatilag megnégyszerezi a jelenlegi globális kapacitást, ami a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 10 ezer tonnára tehető.

Az üzemet 2022-ben kezdték el építeni, és moduláris kialakításúra tervezték: eddig a 72-ből 12 szén-dioxid gyűjtőjét telepítették, amik már el is kezdték leválasztani a gázt a légkörből, a többit pedig még 2024 során beszerelik.

A Mammoth szén-dioxid leválasztó üzem Izlandon
photo_camera A Mammoth szén-dioxid leválasztó üzem Izlandon Fotó: Climeworks

A Mammoth szűrői által befogott szén-dioxidot a cég egy partnerük, a Carbfix segítségével juttatja geológiai tárolókba. A bazaltos kőzetrétegekbe injektált, magas szén-dioxid tartalmú folyadék ezután ásványokat képez és hosszú távon stabil marad, amit a minőségbiztosítással és tanúsítással foglalkozó DNV ellenőriz. A Climeworks új üzeme az Orcához hasonlóan megújuló energiával működik és egy geotermális erőmű látja el hővel és energiával.

„A Mammoth üzemünk működésének megkezdése egy újabb igazolása a Climeworks felskálázási törekvésének, ami 2030-ig a megatonnás, 2050-ig pedig gigatonnás kapacitásig kíván eljutni. Ez egy példája a folyamatos kutatás-fejlesztési befektetéseinknek, amiknek célja a technológiánk optimalizálása és annak kiforrottabbá tétele valódi üzemeken keresztül” – mondta Jan Wurzbacher, a Climeworks társalapítója és társ-vezérigazgatója.

A cég a Mammoth teszteléséből és működtetéséből származó tapasztalatokat a következő légkörből szén-dioxidot leválasztó üzeméhez fogja felhasználni. A vállalat közleménye szerint már el is kezdtek dolgozni három, évente 1 millió tonnányi szén-dioxid tárolására képes leválasztó üzemen. Ezeket az Egyesült Államokba telepítik majd, és fejlesztésükre az amerikai Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy, DOE) 600 millió dollárt biztosít a következő években.

photo_camera Grafika: Qubit

A New Scientist szerint nem sokáig lesz a Mammoth a világ legnagyobb DAC üzeme, mert az Occidental Petroleum vállalat jövőre nyitja meg Texasban a Stratost, ami évente 500 ezer tonna szén-dioxidot tud majd kivonni a légkörből. A Climeworks 2030-tól évente 1,2 millió tonnányi szén-dioxidot szeretne kivonni a légkörből, míg az Occidental Petroleum még ambiciózusabb, és 2035-ig 100 üzemmel tervez, amik egyenként 1 millió tonnát tudnának leválasztani. Az emberiség az ipari forradalom óta hozzávetőleg 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, ami miatt rohamosan közelít a 1,5 fokos klímacél túllépése.

Tavalyi cikkünkben alaposan körbejártuk a szén-dioxid-leválasztási technológiákat (Carbon Capture and Storage, CCS), az azokkal szemben felmerülő kritikákat és a szén-dioxid tárolás magyarországi lehetőségeit. Az eddigi kutatások alapján az országban bőven elegendő geológiai rétegek tárolókapacitása, de kevés konkrét lépés történt eddig azok kiaknázása felé.