Bajok vannak a Neuralink agyimplantátumával

05.10. · TECH

Elon Musk agyimplantátum-startupja, a Neuralink januárban ültetett csipet az első emberi tesztelő agyába, amelynek segítségével a válltól lefelé lebénult Noland Arbaugh a gondolatai segítségével képes volt sakkozni és a Civilization VI-tal is játszani, de februárban az implantátum elkezdett meghibásodni.

A gondot a csipet az aggyal összekötő szálak visszahúzódása okozta, aminek következtében csökkent a kommunikáció hatékonysága, de Arbaugh továbbra is tudta használni a Linket, a felületet, amiről úgy fogalmazott, hogy „összekötötte őt a világgal”.

A Neuralink nem hozta nyilvánosságra, hogy hány szál kezdett el visszahúzódni. A hiba miatt romlott a Link pontossága és lassabb is lett, de mivel a probléma nem jelentett közvetlen veszélyt Arbaugh egészségére, nem távolították el az agyából a csipet. Végül az adatokat feldolgozó algoritmuson módosítottak, ezzel a Neuralink közleménye szerint elhárították a hibát, sőt, a módosítások után a rendszer állítólag még jobban is működik, mint korábban.

Tart a tesztidőszak

A tesztidőszak hat éven keresztül tart majd, a cég végső célja az, hogy a lebénult betegek a csip segítségével minél több mindent ugyanúgy végezhessenek, mint az egészséges emberek, a kurzor mozgatásán kívül pedig extra funkciókat, például szövegbevitelt is terveznek hozzá.

Bár Arbaugh kifejezetten lelkesen nyilatkozott a Linkről, és Elon Musk is optimista a fejlesztésekkel kapcsolatban, valószínű, hogy a technika szélesebb körben csak évtizedek múlva lesz hozzáférhető, ha egyáltalán megkapja az ehhez szükséges engedélyeket, és nem jön közbe valami.

A korai eredmények biztatónak tűntek, de a Neuralinkről nyilvánosságra került hírek már nem annyira: kiderült, hogy a cég állatkísérleteiben négy év alatt 1500 állat pusztult el. Musk végül beismerte, hogy a teszt során számos állat veszett oda, de azt tagadta, hogy a Neuralink állatkínzást követett volna el.