Így sakkozik az első neuralinkes páciens

03.21. · TECH

Tavaly sorra pusztultak el a neuralinkes majmok, az Elon Musk cége körüli botrány pedig már 2022-ben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumáig ért. Most mégis olyan mérföldkőhöz érkezett a projekt, amivel a videós bizonyítékok szerint joggal dicsekedhet: az első páciens az agyával irányítja a kurzort a számítógépén, így online sakkozik, amit a Neuralink az X-en (extwitter) közzétett videójában is láthatunk:

link Forrás

Noland Arbaugh, a videóban látható férfi egy búvárbaleset során bénult le a vállai alatt, januárban pedig csatlakozott az önkéntesek közé és elsőként kapta meg a Neuralink chipjét, amivel ma már online sakkozik, írja a BBC.

A férfi szerint a beültetés egyszerű procedúra volt, azóta pedig újra játszhat a kedvenc játékaival a számítógépén. Még annak ellenére is lelkes, hogy néhány probléműt ő maga is tapasztalt már a chippel kapcsolatban.

Korábban majmokkal és sertésekkel is kísérletezett a vállalat, 2021-ben már megmutatták, hogy a Neuralink segítségével egy majom is videojátékozhat. Arról viszont, hogy az első ember már az agyával irányíthatja a kurzort a számítógépén, csak februárban adott hírt először Musk.

Nem a Neuralink az egyetlen, az emberi agy mintegy 86 milliárd idegsejtje és a test közötti kapcsolat helyreállítását célzó fejlesztés. 2023 tavaszán Gert-Jan Oskam kapta vissza a járását egy svájci egyetemi kutatás eredményének köszönhetően.