Jövő héten lőhetik fel újra a Starshipet

Elon Musk SpaceX vállalata jövő hét közepén lőheti fel negyedjére a Starshipet, a világ legnagyobb és legerősebb rakétarendszerét. Az indításra legkorábban június 5-én, szerdán kerülhet sor, ha az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) jóváhagyja azt – írta szerdán a New Scientist.

A negyedik tesztrepülés legfontosabb célja, hogy a Starship rendben elérje a világűrt, majd át is vészelje a légköri visszatérést, ami után a második fokozat az Indiai-óceánba csapódik majd. A vállalat emellett azt is szeretné elérni, hogy a Super Heavynek nevezett első fokozat kontrolláltan a Mexikói-öbölben landoljon, amivel egy, az indítóállásra történő visszatérést kívánnak modellezni.

link Forrás

Musk áprilisban a texasi Boca Chicában található Starbase űrközpontban az űrcég alkalmazottai előtt tartott beszédében új részleteket osztott meg a Starship fejlesztéséről és távlati céljáról, egy önfenntartó marsi város létrehozásáról. A milliárdos szerint sürgősen több bolygóssá kell tenni az életet, hogy az emberi civilizáció fennmaradása akkor is garantált legyen, ha a Földet valamilyen katasztrófa éri.

Ennek a kulcsát a Musk a Starshipben látja, aminek végleges verziója több mint 200 tonnányi hasznos terhet tud majd pályára állítani a jelenlegi prototípus 40-50 tonnás kapacitásával szemben. A Starship eddig három fellövésen van túl, amiből a legutóbbi, március közepi IFT–3 szinte teljes siker volt. Miután a rakétarendszert a Super Heavy fokozat a magasba emelte, levált róla a Starship, ami saját hajtóműveivel eljutott a világűrbe. Ezután ott nagyjából 40 percet töltött el, majd belépett a Föld légkörébe, és az ereszkedés során darabokra szakadt.

link Forrás

A Starship első integrált tesztjére 2023 áprilisában került sor, amikor a rakétarendszert az indítás után 4 perccel megsemmisítette a repülésbiztonsági rendszer, miután a SuperHeavy több hajtóműve sem működött megfelelően és a fokozatok sem tudtak szétválni. Több mint 60, az FAA által elrendelt módosítás után a novemberi, második fellövés már jobban ment, a fokozatok rendben szétváltak, és a Starship elérte a világűrt, de nem sokkal később az automatika ismét felrobbantotta a Super Heavy-t és a Starshipet is.

Ahogy korábbi elemző cikkünkből kiderül, az Egyesült Államok tavaly közel kétszer annyi rakétát lőtt fel a világűrbe, mint Kína, és messze megelőzte a többi űrnemzetet. A 116 amerikai indításból a SpaceX rakétái 98-at vittek el, és Musk azt ígéri, hogy idén ezt is lepipálják, a jövőben pedig a Starship juttatja majd a világűrbe a Földről indított rakományok 99 százalékát.