Újszülöttek és serdülők múmiáit is rejti az a 33 sírhely, amire most bukkantak rá Asszuánban

Az Egyiptom déli részén, Asszuán városában nemrégiben felfedezett 33 ókori sír az ország régiségügyi minisztériuma szerint új információkat tárhat fel a történelmi betegségekről. A sírok, amelyekre egy egyiptomi-olasz közös régészeti misszió során bukkantak rá, az ókori Egyiptom kései korszakából és a görög-római időkből származnak – adta hírül az AFP.

Az időszámításunk előtti 7. századtól az időszámításunk szerinti 4. századig terjedő sírokban talált múmiák vizsgálatából Ayman Ashmawy régiségügyi vezető szerint az derült ki, hogy „az eltemetettek 30-40 százaléka fiatalon halt meg, újszülöttként vagy serdülőkorban”.

Az egyik szarkofág külső rétege
photo_camera Az egyik szarkofág külső rétege Fotó: -/AFP

Az olasz kutatócsoportot vezető Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológusa és régésze szerint a maradványokon végzett korai vizsgálatok azt mutatják, hogy „egyesek fertőző betegségekben szenvedtek, míg másoknak csontbetegségeik voltak”.

Míg több felnőtt nő maradványain medencecsont-sérülés nyomaira bukkantak, egyes múmiák mellkasi betegségek, alultápláltság, vérszegénység, tuberkulózis és a csontritkulás jeleit mutatták.

Az ásatás helyszíne
photo_camera Az ásatás helyszíne Fotó: -/AFP

A maradványok között egy különös esetre is bukkantak: egy felnőtt, valószínűleg nő és egy körülbelül 1-2 éves korában elhunyt gyermek egymás szoros közelségében lett eltemetve egy kőkoporsóban.

Az egyiptomi-olasz misszió 2018 óta végez ásatásokat az Aga Khan-mauzóleum körüli területen, a Nílus nyugati partján, az Egyiptomi Birodalom egykori déli határának számító Asszuán városközpontjával szemben. A 25 ezer négyzetméteres területen az elmúlt években már több száz sírhelyre és más értékes leletekre bukkantak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás