Példátlan betekintést nyújt egy félmilliárd éves lárva fosszíliája abba, hogy miként alakult ki az ízeltlábúak testfelépítése

Félmilliárd éves ízeltlábú lárva fosszíliáját tárták fel kutatók, amely káprázatos részletgazdagsággal őrizte meg az állat belső szervrendszereit – derül ki a BBC szerdai cikkéből. A felfedezés segítségével közelebb kerültünk annak megértéséhez, hogy miként alakult ki féregszerű őseikből az ízeltlábúak szofisztikált testfelépítése.

A hihetetlenül ritkának számító fosszília eredetileg a Kína Jünnan tartományában található Jü’an-san formáció 520 millió éves rétegeiből került elő. A tengeri állat maradványait most Martin Smith, a Durhami Egyetem paleontológus professzora és kollégái vizsgálták meg komputertomográfia segítségével, amivel testét háromdimenzióban rekonstruálták.

A lárva testfelépítését rekonstruáló komputertomográfiás vizsgálat
photo_camera A lárva testfelépítését rekonstruáló komputertomográfiás vizsgálat Fotó: Smith, M.R., Long, E.J., Dhungana, A. et al. Organ systems of a Cambrian euarthropod larva. Nature (2024)

A szerdán a Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint a Youti yuanshi-nak elnevezett faj lárvájában a kutatók a képalkotó eljárás segítségével csonklábakat (lobopodia), középbéli mirigyet (hepatopancreas) és idegrendszeri struktúrákat azonosítottak.

„Ezeknek a korai [fejlődési] stádiumoknak a vizsgálata kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük miként jött létre a kifejlett egyedek testformája – nem csak az evolúció, hanem az egyedfejlődés során is” – mondta Smith. Az ízeltlábúak (Arthropoda) 539 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, és gyorsan elterjedtek bolygónk óceánjaiban, majd 420 millió éve elsőként hódították meg a szárazföldeket.

„Amikor arról álmodtam, hogy milyen fosszíliát szeretnék leginkább felfedezni, akkor mindig egy ízeltlábú lárvára gondoltam” – mondta Smith az egyetem közleménye szerint. Csakhogy a „lárvák annyira parányiak és sérülékenyek, hogy egy fosszilizálódott példány megtalálásának az esélye lényegében nulla, legalábbis ezt feltételeztem” – folytatta a kutató.

Smith szerint az rögtön egyértelmű volt, hogy a kínai Jünnan Egyetemen őrzött féregszerű fosszília különleges, de amikor a komputertomográfiás vizsgálatoknak hála meglátta a kültakarója alatt megőrződött lenyűgöző struktúrákat, „leesett az álla”.

A lárva fosszília pásztázó elektronmikroszkópos (balra) és komputertomográfiás (jobbra) felvételen
photo_camera A lárva fosszília pásztázó elektronmikroszkópos (balra) és komputertomográfiás (jobbra) felvételen Forrás: Smith, M.R., Long, E.J., Dhungana, A. et al. Organ systems of a Cambrian euarthropod larva. Nature (2024)

Katherine Dobson, a Strathclyde Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője szerint „mindig izgalmas háromdimenziós képalkotással megnézni, hogy mi van egy minta belsejében, de ennél a fantasztikus apró lárvánál a fosszilizáció természetes folyamata szinte tökéletes megőrződést ért el”.

Az, hogy a Youti yuanshi lárvája ennyire épen átvészelte az elmúlt félmilliárd évet, Smith szerint arra lehet visszavezethető, hogy az óceánban, amelyben élt, nagyon magas volt a foszfor mennyisége, amely átitatta a szöveteit és apró testét lényegében kristályosította.