Hamarosan elkészül a világ legnagyobb 3D-nyomtatott lakóparkja

08.09. · TECH

Egy hatalmas 3D nyomtató most fejezi be az utolsó házakat egy, a texasi Georgetownban található kertvárosi lakóterületen – írta meg csütörtökön a Reuters, amely ha elkészül, a világ legnagyobb, 3D-nyomtatott lakóparkja lesz.

A futurisztikus építési technológiákat fejlesztő amerikai ICON vállalat Vulcan robotja egy normál 3D nyomtatóhoz hasonlóan rétegről rétegre építi fel a házakat, csak az általában fél méter széles és néhány kilogrammos súlyú asztali printerekkel szemben közel 14 méteres és majdnem 5 tonnát nyom.

A georgetowni lakópark egy 2024 júniusában készült drónfelvételen
photo_camera A georgetowni lakópark egy 2024 júniusában készült drónfelvételen Fotó: Staff/REUTERS

A robot 2022 novemberében látott neki a 100 ház kinyomtatásának, és a cég szerint a hagyományos építési eljárásokhoz képest gyorsabb, olcsóbb, kevesebb munkaerőt igényel és minimalizálja az építkezés során keletkező hulladékot. A Vulcan alapanyagként cementet, vizet, homokot és egyéb adalékanyagokat használ, amiket aztán összekever és a fúvókájából az építési területre juttat.

„Jelentős hatékonyságnövekedést hoz az építőipari piacra” – mondta az ICON vezető projektmendzsere, Conner Jenkins, aki azt tapasztalta, hogy „ahol korábban körülbelül 5 külön csapat dolgozott egy falrendszer felépítésén, ott most már csak egy csapat és egy robot kell”. A három-négy hálószobás, egy emeletes lakások kinyomtatása egyenként három hétig tart, de a talapzat és a tető telepítése egyelőre még hagyományos eljárásokkal történik.

link Forrás

„Olyannak tűnik, mint egy erőd” – mondta Lawrence Nourzad, aki a nyár elején barátnőjével, Angela Hontassal megvette az egyik házat. Eddig azt tapasztalták, hogy a vastag falak jól védenek a texasi hőségtől, így nem kellett csúcsra járatniuk a légkondit, viszont a wifi jelek nem igazán jutnak át a falakon. A házakért a tulajdonosoknak 450-600 ezer dollárt (163-217 millió forintot) kellett fizetniük, amiknek eddig kicsit több, mint a negyede kelt el.

Az ICON 2018-ban nyomtatta ki az első házát, majd 2019-ben bemutatta a világ első 3D nyomtatott faluját. Később a texasi Austin külvárosában felhúztak egy hat házból álló minilakóparkot, majd egy több mint 350 négyzetméteres katonai laktanya építésébe is belevágtak.

A vállalat a jövőben a technológiáját a Holdon is szeretné használni. A NASA az emberes Artemis holdprogram keretében szerződést kötött az ICON-nal egy olyan építőrendszer kifejlesztésére, ami leszállóhelyeket, bázisokat és más struktúrákat képes létrehozni égi kísérőnk felszínén. Más startupok, mint a szintén amerikai Relativity Space közben 3D-nyomtatott rakéták fejlesztésébe fogtak, ami tovább csökkentheti a rakétaindítások költségét.