Máshogy működik a zsiráfok bele, mint eddig hittük

Az Uppsalai Egyetem és a Brown Egyetem kutatói három eltérő zsiráffajt vizsgáltak Kenyában: az itt gyűjtött székletminták elemzése alapján arra próbáltak rájönni, hogy milyen különbségek vagy eltérések lehetnek az állatok mikrobiomjában.
Elin Videvall, a kutatás eredményeit publikáló tanulmány vezető szerzője szerint eredetileg arra számítottak, hogy a hasonló táplálkozású zsiráfok mikrobiomja is hasonlít majd egymáshoz, de a vizsgálatok nem ezt igazolták. Mint kiderült, a recés (Giraffa reticulata), a maszáj (Giraffa tippelkirschi) zsiráf, illetve a zsiráf (Giraffa camelopardalis) mikrobiomja akkor is eltér egymástól, ha ugyanazt eszik, sőt, akkor is, ha az egy fajhoz tartozó egyedek teljesen mással táplálkoznak.

Vindevall szerint ez azt is jelenti, hogy az állatok mikrobiomját valami olyan evolúciós folyamat határozza meg, amire eddig még nem sikerült fény deríteni.
Kiderült, mi van étlapon
A három zsiráffaj általában másként is táplálkozik, de ez nagyban függ attól, hogy milyen élelmet találnak maguknak, így egy fajon belül is jelentősen eltér egymástól a különböző populációk étrendje. Ennek ellenére a mikrobiomjuk nem sokban különbözik egymástól. Meglepő eredmény, hogy a legnagyobb eltérést a mikrobiomban a recés zsiráf és a zsiráf között figyelték meg, pedig ezek állnak a legközelebbi rokonságban egymással.
A kutatás nem csak a zsiráfokról, hanem az étrendjükről is sokat elárult, ez pedig még hasznosnak bizonyulhat a fajok megőrzésében is. Az is kiderült, hogy az egyes fajok nem ragaszkodnak szigorúan a bevett étrendjükhöz, ami a megőrzésük szempontjából mindenképpen jobb hír, mintha válogatósak lennének.
A kutatók azt remélik, hogy az eredményeik rávilágítanak majd az egyes élőhelyek és az itt található növények fontosságára, illetve elősegítik majd a további kutatásokat is. A kutatás persze a zsiráfokon is túlmutat: ha a zsiráfoknál az étkezés ilyen kevéssé befolyásolja a mikrobiom összetételét, elképzelhető, hogy más fajok esetében is hasonló a helyzet.