Bejött a Burger Kingnek a műhúsburger: egész Amerikában terítik a húsízű Whoppert

2019.04.30. · gazdaság

Annyira bejött a Burger King amerikai közönségének a műhúsos Whopper, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a cég eldöntötte, év végéig az egész országban, mind a 7300 éttermében teríteni kezdi az álburgert. Az étteremlánc ikonikus szendvicsének génszerkesztett műhúsos verzióját április elejétől lehetett a Burger King pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis alig öt tucatnyi burgerezőjében. 

Az Impossible, vagyis lehetetlen Whopper lényege, hogy nemcsak marhát, de húst sem látott, mégis úgy néz ki, olyan az illata, a textúrája, de még az íze is, mint egy hamisítatlan marhahúspogácsával és néhány szelet zöldséggel töltött bucinak. 

LEHETETLEN!
photo_camera LEHETETLEN! Fotó: ROBYN BECK/AFP

A génszerkesztett hamishúspogácsát ugyanis aprólékos odafigyeléssel úgy tervezték meg, hogy ne csak dizájnban, hanem ízélményben és színében is a megtévesztésig hasonlítson a vörös húsból készült whoppertöltelékre.  

A Burger King az Impossible Foods nevű élelmiszeripari startup cégtől rendeli a húsmentes húst, amelyet hamisítatlan tudószsenik raktak össze. A 21. századi gasztrocéget ugyanis a Stanford Egyetem biokémiaprofesszora, Pat Brown hívta életre. A vállalkozó kedvű tudós korábban bábáskodott a tudományos publikációk szabadon hozzáférhető gyűjteménye, a Public Library of Science (PLoS) születésénél is.

Pat Brown a januári műhúspremieren a CES-en Las Vegasban
photo_camera Pat Brown a januári műhúspremieren a CES-en Las Vegasban Fotó: ROBYN BECK/AFP

Vöröshúszabálás bűntudat nélkül

A húsízű zöldségpogácsában szójából és búzából kivont fehérjékhez adagoltak speciális, húsízt adó, mesterségesen fabrikált proteint. Utóbbit a szója és egy Pichia pastoris nevű élesztőgomba házasításából állították elő. Az így tervezett, húsízt adó fehérje a megtévesztésig hasonlít a húsban található myoglobinra, ráadásul nemcsak ízében, hanem a húsnak színt kölcsönző tulajdonságaiban is. 

A száz százalékig növényi eredetű, speciális húsidéző proteinnel felütött lehetetlen whopperrel az étteremlánc agytrösztjei egyáltalán nem a vegetariánusokat célozzák. Épp ellenkezőleg: a műhúsburger felfuttatását azoktól várják, akik legszívesebben minden nap áldoznának az eredeti hamburgerhús iránti rajongásuknak. Az új termék lehetőséget adna a vöröshúsimádóknak, hogy bűntudat nélkül fogyaszthassanak kedvencükből akár naponta. 

A vöröshúsimádók bűntudatára több irányból is lehet most már apellálni. Ami eleinte „csak” egészségtelennek tűnt, arról mára kiderült, hogy nagy mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, ráadásul egyre többen bélyegzik etikátlannak a fogyasztását. 

photo_camera Grafika: Qubit

Az Impossible Whopper töltelékpogácsáinak elkészítéséhez gyártói szerint 95 százalékkal kevesebb szántóra és legelőre, valamint 74 százalékkal kevesebb vízre lenne szükség, mint a hagyományoshoz. Mindeközben 87 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mialatt elkészül. A Burger King és újdonsült beszállítója, az Impossible Foods persze lehet, hogy inkább arra gyúr, hogy előrejelzések szerint a következő öt évben közel 40 százalékkal, 4,6-ről 6,4 milliárd dollárra nő a húspótlékok világpiaci részesedése.

Húsalternatívákról, illetve genomszerkesztett élelmiszerekről szóló korábbi cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás