Újabb fertőzési hullám fenyegeti Ázsiát, Magyarországról is vittek be vírust

2020.03.19. · tudomány

Újabb fertőzési hullám érte el az ázsiai országokat: szerdán a kínai hatóságok nem regisztráltak új megbetegedést az országban, viszont 34, az országba visszatérő ember szervezetében kimutatták a vírust. Szingapúrban 47 új beteget tartanak számon, közülük harminchárman külföldről tértek haza. 

Japánban három új fertőzöttet fedeztek fel, de nem valószínű, hogy az újabb hullám megroppantaná az egészségügyi rendszert, a hatóságok továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy tartsa be az egészségügyi óvintézkedéseket. Szuzuki Naomicsi, Hokkaidó kormányzója szerint a legsúlyosabban fertőzött japán régió eljutott odáig, hogy kellő óvatossággal, de újrainduljon a szigeten az élet, a következőkben azt tervezik, hogy megpróbálnak visszatérni a rendes kerékvágásba.

Magyarországról is érkeztek betegek 

Dél-Koreában három, Magyarországról visszatérő vívó esetében regisztrálták a COVID-19-et, mind a 26 hazatérő sportolót és az edzőket is tesztelték. Az országban továbbra is tilos a tömegrendezvények, templomok, gondozóotthonok, internetkávézók látogatása. Kínában szintén három, Magyarországról érkezett ember esetében mutatták ki a fertőzést. 

A hivatalos magyar adatok csütörtök reggel 73 magyar fertőzöttet tartanak nyilván, de Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a fertőzés elérkezett abba a szakaszba, hogy az országban már bárhol jelen lehet a vírus.

Ben Cowling, a Hongkongi Egyetem epidemiológusa szerint a fertőzés visszaszorítása Ázsiában csak ideiglenes sikernek tekinthető: ahogy terjed a koronavírus Európában, ironikus módon egyre többen menekülnek a COVID-19 származási helyére, Ázsiába. A kínai hatóságok szerint azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak ismerte el a betegséget, naponta mintegy 120 ezren érkeztek az országba. 

A legnagyobb problémát a külföldön tanuló diákok visszaáramlása okozza, ez Cowling szerint jelenleg elsősorban az európai egyetemistákat jelenti, de a jövőben más forrásokkal is számolniuk kell a hatóságoknak. 

Egyelőre együtt kell élni vele

David Heymann brit infektológus szerint akkor lehet számítani újabb hullámra, ha véget ér a szigorú szociális elkülönítés korszaka. Raina MacIntyre, az Új-Dél-Walesi Egyetem epidemiológusa szerint mindaddig, míg nem sikerül kifejleszteni a betegség elleni vakcinát, a világjárványt sem sikerül megfékezni. Az ausztrál Curtin Egyetem járványkutatója, John Mackenzie szerint külön nehézséget okoz, hogy a fertőzés korai szakaszában nem mindig lehet kimutatni a betegséget, így azok is terjeszthetik, akik még nem is tudják magukról, hogy elkapták a koronavírust. A Harvard kutatói szerint télen a vírus újabb hullámára kell felkészülnie a világnak. 

Csen Kung, a pekingi Anbound elemzője szerint a vírus további kutatása szükséges, de abban nem nagyon bízik, hogy a betegséget teljesen sikerül megfékezni: ahogy fogalmaz, a jövőben valószínűleg együtt kell élni a folyamatosan változó, mutálódó vírussal, a legfőbb cél pedig egyelőre az, hogy megfékezzék a tömeges fertőzéseket, hogy az egészségügyi rendszer el tudja látni az újabb betegeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás