Ausztriában 163 ismert fertőzött jut százezer lakosra, Magyarországon 17

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

2020. április 16-án, csütörtökön a kormány által közzétett hivatalos adatok szerint Magyarországon 1652 ismert koronavírus-fertőzött van. 199-en meggyógyultak a betegségből, 142-en elhunytak, 12 737-en tartózkodnak hatósági házi karanténban, és 38 489 mintavétel történt összesen. 

Hogy mi a helyzet a környező országokban? Az alábbi térképen a március 19-i és a mai, április 16-i helyzet látható:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az abszolút számok nem sokat árulnak el a járványról a különböző népességű országokban, de ha népességarányosan vizsgáljuk az ismert fertőzéses esetek számát, kiderül, hogy a szomszédos országok közül Magyarországon van a harmadik legkevesebb ismert fertőzött: nálunk 16,9 eset jut 100 000 lakosra, Szlovákiában 15,8,  Ukrajnában pedig 9,9. Népességarányosan az összes többi szomszédos országban több ismert fertőzött van, mint nálunk, közülük is kiemelkedik Ausztria, ahol 100 000 lakosból 163 a fertőzött. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az ismert fertőzéses esetek számának növekedését tekintve Magyarország a középmezőnyben foglal helyett, itt kevesebb mint egy hónap alatt 2263 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma, míg ugyanez az arány például Ausztriában 873 százalék:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A halálesetek számát tekintve a 9,78 milliós Magyarországon 142-en, a hasonló népességű, 8,86 milliós Ausztriában pedig 393-an, a 19,4 milliós Romániában pedig 392-en haltak meg COVID-19 betegségben.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ahogy az adatokból kitűnik, a magyarországi ismert fertőzéses esetek száma kifejezetten alacsony, a tesztelés hiánya vagy egyéb okok miatt; ebből következik, hogy ha az elhunytak arányát vizsgáljuk az ismert fertőzéses esetekhez képest, kiderül, hogy az a régióban Magyarországon a legmagasabb: nálunk 8,6, Romániában 5,43 százalék. Az összes többi környező országban viszont 5 százalék alatt van ez az arány, Ausztriában például 2,73, Horvátországban 1,9 százalék.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A gyógyulási arány Ausztriában a legmagasabb, 56,4 százalék, ugyanez Magyarországon 12, Szlovákiában 17,5, Romániában pedig 18,8 százalék.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: