Maga David Attenborough tanítja a gyerekeket a BBC karanténiskolájában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A brit közszolgálati csatorna, a BBC április 20-tól kezdve videók, kvízek, podcastok és cikkek formájában tesz közzé iskolai anyagokat a saját oktatási platformja járványhelyzetre aktualizált oldalán, a BBC Bitesize Dailyn, valamint egyéb online (iPlayer), interaktív (Red Button), tévés (BBC Four) és hangos (BBC Sounds) felületein. Tony Hall, a csatorna főigazgatója szerint a BBC történetének legnagyobb oktatási programsorozata vette most kezdetét.

A több mint 200 tanár és oktatási szakértő által összeállított oktatási program 14 heti tananyagot kínál minden korosztálynak, és az interneten elérhető anyagok mellett a BBC tévés és online videós felületein naponta hatszor 20 percben jelentkeznek az oktató műsorok tanárokkal és más szakértőkkel.

A program első napját azért április 20-ra időzítették, mert az eredeti járványügyi intézkedések szerint ezen a napon kellett volna visszatérniük a gyerekeknek az iskolába a kéthetes tavaszi szünetet követően.

A BBC egy sor hírességet szedett össze a különböző oktatási anyagok színesítésére:

  • Sergio Agüero, a Manchester City argentin válogatott focistája spanyolul tanítja a gyerekeket;
  • David Attenborough olyan földrajzi témákban oktat, mint az óceánok élővilága vagy a világtérkép megismerése;
  • a közgazdász végzettségű Ed Balls, volt munkáspárti képviselő matematikát oktat a 11–14 éveseknek;
  • A BBC tudományos műsorai tekintetében Attenborough utódjának tartott részecskefizikus, Brian Cox természettudományos ismereteket ad át;
  • A királyi származású szappanopera-színész, Danny Dyer VIII. Henrikről mesél az 5–7 éveseknek;
  • Liam Payne, a One Direction popcsapat egykori tagja pedig a heti könyvklubban fog felolvasni.

Gavin Williamson oktatási államtitkár a kezdeményezést úgy kommentálta: „szülőként tudom, hogy otthon nem egyszerű tanulásra ösztönözni a gyerekeket, és örülök, hogy a BBC szakértőkkel és a legkiválóbb tanárokkal együtt dolgozta ki ezt az oktatási csomagot”. Oliver Dowden kulturális államtitkár a közszolgálatiság csúcsának nevezte a programot, amely szerinte „brit gyerekek millióinak jelent nagy segítséget, amíg az iskolák zárva tartanak”.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: