Maga David Attenborough tanítja a gyerekeket a BBC karanténiskolájában

2020.04.20. · tudomány

A brit közszolgálati csatorna, a BBC április 20-tól kezdve videók, kvízek, podcastok és cikkek formájában tesz közzé iskolai anyagokat a saját oktatási platformja járványhelyzetre aktualizált oldalán, a BBC Bitesize Dailyn, valamint egyéb online (iPlayer), interaktív (Red Button), tévés (BBC Four) és hangos (BBC Sounds) felületein. Tony Hall, a csatorna főigazgatója szerint a BBC történetének legnagyobb oktatási programsorozata vette most kezdetét.

A több mint 200 tanár és oktatási szakértő által összeállított oktatási program 14 heti tananyagot kínál minden korosztálynak, és az interneten elérhető anyagok mellett a BBC tévés és online videós felületein naponta hatszor 20 percben jelentkeznek az oktató műsorok tanárokkal és más szakértőkkel.

A program első napját azért április 20-ra időzítették, mert az eredeti járványügyi intézkedések szerint ezen a napon kellett volna visszatérniük a gyerekeknek az iskolába a kéthetes tavaszi szünetet követően.

A BBC egy sor hírességet szedett össze a különböző oktatási anyagok színesítésére:

  • Sergio Agüero, a Manchester City argentin válogatott focistája spanyolul tanítja a gyerekeket;
  • David Attenborough olyan földrajzi témákban oktat, mint az óceánok élővilága vagy a világtérkép megismerése;
  • a közgazdász végzettségű Ed Balls, volt munkáspárti képviselő matematikát oktat a 11–14 éveseknek;
  • A BBC tudományos műsorai tekintetében Attenborough utódjának tartott részecskefizikus, Brian Cox természettudományos ismereteket ad át;
  • A királyi származású szappanopera-színész, Danny Dyer VIII. Henrikről mesél az 5–7 éveseknek;
  • Liam Payne, a One Direction popcsapat egykori tagja pedig a heti könyvklubban fog felolvasni.

Gavin Williamson oktatási államtitkár a kezdeményezést úgy kommentálta: „szülőként tudom, hogy otthon nem egyszerű tanulásra ösztönözni a gyerekeket, és örülök, hogy a BBC szakértőkkel és a legkiválóbb tanárokkal együtt dolgozta ki ezt az oktatási csomagot”. Oliver Dowden kulturális államtitkár a közszolgálatiság csúcsának nevezte a programot, amely szerinte „brit gyerekek millióinak jelent nagy segítséget, amíg az iskolák zárva tartanak”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás