Vírosgyilkos maszkot fejlesztenek Kentuckyban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Újfajta vírusölő maszkokat fejleszt a Kentucky Egyetem egy kutatócsoportja, a védőfelszereléseket egy speciális membránnal látnák el, amelyek deaktiválják a SARS-CoV-2-t. A kutatást a National Science Foundation nevű amerikai kormányügynökség 150 ezer dollárral támogatta.

Dibakar Bhattacharyya, az egyetem kémiaprofesszora szerint az újfajta maszkok fejlesztése és tesztelése hat hónap múlva érhet véget, a találmánytól pedig azt reméli, hogy jelentősen visszaszorítja majd a vírus terjedését: azzal, hogy meg is köti a kórokozókat, csökkenti a környezet vírusszámát, miközben a felhasználót is védi, így az ilyen maszkokra fokozottan igaz, hogy a felhasználón kívül a többieket is védi. Bhattacharyya azt reméli, hogy a fejlesztés a mostani víruson kívül egyéb fertőző betegségek ellen is hasznos segítséget jelenthetnek majd.

A professzor szerint az újfajta maszkok nagyon vékonyak lesznek, így kényelmes lesz a viselésük, az elfogott vírusok jelenlétét pedig elszíneződéssel jelzi majd, így a segítségükkel gyorsan kimutatható lesz a fertőzés jelenléte.

Árammal és sóval is kísérleteznek 

Nem ez az egyetlen hasonló fejlesztés: egy amerikai bioelektronikai cég, a Vomaris a múlt hónapban jelentette be, hogy az általuk fejlesztett, V.Doxnak keresztelt technológia valószínűleg a koronavírus ellen is véd. A Vomaris találmánya egy maszkra húzható maszk, amely nedvesség hatására enyhe elektromosságot fejleszt, ettől azt remélik, hogy szintén deaktiválja a vírust, a cég által készített speciális anyagot az eddigiekben műtétek után használatos kötszerekhez használták. Míg a kentucky-i kutatás várhatóan fél év múlva kézzelfogható eredményeket, a Vomaris innovációs igazgatója szerint az ő fejlesztésük heteken belül eljuthatna legalábbis az egészségügyi dolgozókhoz, amennyiben megkapják az ehhez szükséges engedélyeket.

Az Albertai Egyetem egy folyamatban lévő kutatása kevésbé high-tech eszközt vetne be a vírusok ellen: a sót. Hyo-Jick Choi biomérnök szerint az eddigi eredmények szerint a sós maszkbevonat öt percen belül megbénította, harminc perc alatt pedig elpusztította a tesztekhez használt háromféle influenzavírust, de az újfajta termékre még egy darabig várni kell: Choi szerint legalább egy-másfél évnek kell eltelnie addig, amíg hatékony vírusölő maszkot dobhatnak piacra.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!