Már ősszel visszatérhet a járvány az északi féltekére az amerikai járványügy vezetője szerint

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A SARS-CoV-2 jelenleg a déli féltekén terjed igen nagy sebességgel, ami arra utal, hogy a járvány újabb hulláma már ősszel és télen jelentkezhet az Egyesült Államkban, és újra lezárásokra lehet szükség  – mondta a Financial Timesnak adott interjújában Robert Redfield, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC igazgatója. 

Redfield, aki egy hónapja is mondott már hasonlót, most erősen javasolja, hogy az Egyesült Államokban az elkövetkező hónapokban fokozott figyelemmel kövessék a fertőzés terjedését, hogy elkerülhessék a tavaszihoz hasonló közegészségügyi krízist, amit télen ráadásul a szezonális influenza súlyosbíthat. „Ha olyan influenzaszezonunk lesz, mint 2018-ban, amikor a CDC igazgatóje lettem – akkor nyolcvanezer ember halt meg – az önmagában nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi ellátó rendszert”, és ezt tetézi még a koronavírus – mondta.

Redfield szerint a vírus beigazolta a korábbi aggodalmakat, és tényleg délnek fordult, ahogy az influenzavírus is szokott, „látják, mi történik Brazíliában”. (Brazília épp most válik a világ második legfertőzöttebb országává, a napi új esetek száma május 20-án meghaladta a 21 ezret.) Redfield arra számít, hogy ha a déli féltekével végzett, a koronavírus északra települ vissza.

Az Egyesült Államok továbbra is a világjárványban legérintettebb ország, csaknem 1,6 millió fertőzöttet tartanak nyilván, a COVID-19 miatti halálesetek száma pedig 95 ezer közelében jár.

„Ez az egyszerű kis légúti patogén tényleg térdre kényszerítette az országomat, és igazából nincs ember, akit hibáztatnánk érte. Ez a nemzet évtizedek óta felékszületetlen volt erre.” Redfieldnek ez az utóbbi megjegyzése azért is érdekes, mert az elmúlt napokban a Fehér Ház a CDC-t vádolta azzal, hogy rosszul kezelte a helyzetet a járvány korai szakaszában, ráadásul Donald Trump elnök egészen mást üzen a járvánnyal kapcsolatban, mint a CDC igazgatója: az elmúlt hetekben azzal biztatta a közvéleményt, hogy már túlvannak a nehezén, indulhat az „átmenet a nagyszerűségbe”.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: