MOK: etikátlan a kockázat tagadása, az egyéni védekezés alábecsülése és az oltásellenesség

2020.08.19. · tudomány

Az utóbbi időben felerősödött az oltásellenesség, egyre többen kérdőjelezik meg a COVID-19 pandémia visszaszorítására foganatosított intézkedések szükségességét, nemcsak kritizálják, de nyíltan semmibe veszik az egyéni védekezési metódusokat. A magukat szkeptikusnak aposztrofálók között egyre több az egészségügy területén dolgozó diplomás orvos is.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ezért közleményt adott ki, a szervezet vezető testületeinek állásfoglalását szó szerint közöljük.

„A Magyarországon a környező országokhoz képest is kiemelkedően jó járványügyi helyzet sokakban indokolatlan biztonságérzetet kelt. Csökken a lakosság kezdetben példás szabálykövetése, sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását és nő azoknak a száma, akik a vírus veszélyességét – vagy egyáltalán a létét –, az ebből fakadó kockázatot és a védekezési intézkedések szükségességét vitatják, beleértve a majdani védőoltás fontosságát is.

Ez a hamis biztonságtudat indokolatlan. Tudjuk, hogy világszinten az elmúlt napokban többször csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, és a környező országokban is romlik a helyzet. Azt is tudnunk kell, hogy az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Svédországban lakosságarányosan közel tízszer annyi halálos áldozata volt a járványnak, mint Magyarországon.

A COVID-19 járvány tehát nem múlt el, és a szakemberek komoly esélyt adnak a második hullám érkezésének. Mindez felértékeli az orvosok szerepét a lakosság szemléletének alakításában, a szabálykövető magatartás erősítésében, a valós kockázatok reális felmérésében.

Ezért a MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásával, és a jelenlegi tudományos ismeretekkel összhangban kinyilvánítja, hogy a nil nocere* alapelvvel, az etikus és felelősségteljes orvosi magatartással összeegyeztethetetlen a vírus okozta kockázat tagadása, az egyéni védekezés jelentőségének alábecsülése és az oltásellenesség”.

* (A hippokrateszi eskü Ne árts! primum nil nocere elve.)

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás