Ősi, felszín alatti tavakat fedeztek fel a Marson

2020.09.29. · tudomány

2018-ban fedezték fel az első, felszín alatti tavat a Mars déli sarkvidékét, a Planum Australét takaró jégsapka alatt – ennek létezését erősítették meg az olasz Roma Tre Egyetem kutatói a Nature Astronomy legutóbbi számában megjelent tanulmányukban, emellett további három új állóvíz létezését jelentették be.

A kutatók az Európai Űrügynökség Mars Express nevű űrszondájának radarjelentéseit vizsgálták meg, így bukkantak az első tóra. Az ESA videójában kifejtik, hogy még több adattal és más módszerekkel vizsgálva az elérhető információkat a tudósok további három új, felszín alatti víztömegre bukkantak. Ezek vastag jégtakaró alatt bújnak meg: a legnagyobb tó körülbelül 30 kilométerrel a felszín alatt található, és számos kisebb tó veszi körbe.

A tudósok szerint nagyon sós lehet a víz, ha az alacsony hőmérséklet ellenére sem fagynak meg a Mars déli sarkvidékén a felszín alatti víztömegek. Egy másik, 2019-es tanulmány a vulkanikus aktivitással magyarázza ezt, a jelenlegi kutatás azonban sokkal valószínűbbnek tartja a só hatását.

link Forrás

Az ESA szerint miközben a Mars felszínén jelenleg nincs esély rá, hogy a víz megmaradjon, az új felfedezés annak lehetőségét villantja fel, hogy a felszín alatt talán több millió vagy több milliárd éves ősi tavak rendszere húzódhat meg.

Eközben már útnak indult a NASA Perseverance marsjárója, hogy az élet nyomaira bukkanjon a vörös bolygó felszínén - miközben talán éppen a frissen felfedezett, felszín alatti víztömegek jelenthetnék a legjobb helyet ennek felkutatására. Persze csak miután sikerült mintegy 1,5 kilométer vastag jégen áttörnie bármilyen mintavételi eszköznek. Erre valószínűleg várnunk kell még, amíg a technológia képes nem lesz ezt a kihívást is leküzdeni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás