Globális klímakatasztrófák pusztíthatták ki a Homo sapiens riválisait

2020.11.09. · tudomány

A globális éghajlat drasztikusabb változásai meghatározó szerepet játszottak a Homo nemzetséghez tartozó fajok kihalásában – állítja az az olasz, brit és brazil kutatókból álló nemzetközi kutatócsoport, amely a rangos Cell kiadója által gondozott One Earth folyóiratban publikálta következtetéseit.

A kutatók egy közel háromezer régészeti feltárás leleteit és eredményeit tartalmazó adatbázis alapján az éghajlat statisztikai modellezésével rekonstruálták az elmúlt 5 millió év klimatikus viszonyait, pontosabban a jelentősebbnek gondolt változások körülményeit.

A nemzetközi kutatócsoport hat Homo fajra, illetve alfajra összpontosított, azon praktikus okból, hogy részletes lelet- és tudásanyag a Homo habilis, a Homo ergaster, a Homo erectus, a Homo heidelbergensis, a Homo neanderthalensis és ugye a Homo sapiens esetében áll rendelkezésre.

A Homo sapiens neanderthalensis élethű rekonstrukciója
photo_camera A Homo neanderthalensis élethű rekonstrukciója Fotó: HORST OSSINGER/dpa Picture-Alliance/AFP

A kutatók úgy találták, hogy az öt letűnt faj közül három esetében – H. erectus, H. heidelbergensis és H. neanderthalensis – hirtelen, erőteljes éghajlatváltozás következett be a bolygón közvetlenül azelőtt, hogy ezek a fajok kihaltak volna. A klíma mindhárom esetben rövid idő alatt 3-5 Celsius-fokkal hűvösebb, a heildelbergieknél és a neandervölgyieknél szárazabb, a H. erectusnál pedig csapadékosabb lett.

A kutatók a Homo fajok elterjedtségét vizsgálva arra jutottak, hogy a H. erectus és a H. heidelbergensis élőhelye több mint felére csökkent a klímaváltozás miatt. A neandervölgyiek pedig életterük körülbelül egynegyedét veszítették el rövid idő alatt. A tanulmány szerzői szerint az utóbbi esetben a mai ember őseivel való rivalizálás sem elhanyagolható, ahogy a többi Homo fajnál is hatással lehettek más faktorok is, ám az éghajlati tényezők jelentősen befolyásolták a táplálékforrásokhoz való hozzáférést, így a túlélési esélyeket.

A kutatók elismerik, hogy a múltbéli klímakatasztrófák nem mindegyike vezetett feltétlenül kihalási eseményekhez, ám az éghajlati modellek és a leletanyag összevetése arra utal, hogy a szóban forgó fajoknál jelentős szerepe volt az éghajlat megváltozásának. Mindez annak fényében mindenképpen megfontolandó tanulságokkal szolgál, hogy az ismertebb és legvalószínűbb szcenáriók szerint a Föld átlaghőmérséklete akár 3-5 fokkal is emelkedhet a 21. század végére.

Az energetikával és a klímakutatással kapcsolatos tudományos eredmények bemutatását az ALTEO Csoport támogatta.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás