81 százalékban megelőzi a COVID-19 kialakulását a Trumpot is talpra állító antitestkoktél

2021.04.12. · tudomány

A Regeneron Pharmaceuticals hétfőn tette közzé annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyben a COVID-19 betegség kialakulásának megelőzésére szánt antitestkoktél hatékonyságát igyekeztek felmérni. Ez az a készítmény, amivel 2020 októberének elején a frissen megfertőződött Donald Trumpot, az Egyesült Államok akkori elnökét is talpra állították a Walter Reed Katonai Kórházban.

A cég közleménye szerint a monoklonális antitesteket (azaz olyan immunfehérjéket, amelyek ugyanazon immunsejttelepben termelődnek) tartalmazó koktél 81 százalékkal csökkentette annak az kockázatát, hogy a koronavírussal megfertőzött tesztalanyoknál kialakuljon a COVID-19 betegség.

A vizsgálatban 1500 olyan egészséges önkéntes vett részt, aki egy háztartásban élt pozitív COVID-tesztet produkáló személyekkel. A kutatók két csoportba osztották őket: az egyik tagjai egyetlen dózis antitestkoktélt kaptak bőr alá adott injekció formájában, míg a másik csoportnak placebót adtak. 29 nap múlva az antitestkezelésen átesett csoportból 11, míg a placebósok közül 59 embernél alakult ki a COVID-19, ráadásul az első csoport betegeinél átlagosan egy hét alatt lezajlott a betegség, a kontrollcsoportban ugyanez átlagosan három hétig tartott. Annál a 204 alanynál, aki a vizsgálat kezdetekor már pozitív teszttel rendelkezett, a készítmény 31 százalékkal csökkentette a COVID-19 tüneteinek megjelenésének esélyét.

Monoklonális antitestekkel készülő kísérleti vakcinán dolgozó kutató Buenos Airesben, 2020 augusztusában
photo_camera Monoklonális antitestekkel készülő kísérleti vakcinán dolgozó kutató Buenos Airesben, 2020 augusztusában Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

A Regeneron vizsgálata hasonló eredményeket hozott, mint az Eli Lilly monoklonálisantitest-terápiája, amely két külön tesztben először 70, majd 87 százalékkal csökkentette a súlyos szövődmények kockázatát a fertőzöttekben. Fontos különbség azonban, hogy míg a két cég korábban csak intravénásan tudta beadni a készítményeket, a Regeneron új formulája már a bőr alá is injektálható. Kevin Myron, az Észak-Karolinai Egyetem infektológiai és globális egészségügyi intézetének igazgatója szerint ez azért is nagy eredmény, mert az intravénás adagolás egyértelműen a legnagyobb akadály az antitest-terápiák széles körű alkalmazása előtt.

Ezek a készítmények persze nem helyettesítik, sokkal inkább kiegészítik a vakcinákat. Jelenleg azonban még a globális népesség nagy százaléka nincs beoltva, így nekik, illetve a kevés antitestet termelő, gyengébb immunrendszerrel rendelkező embereknek nagy segítséget nyújthat a koronavírus elleni védekezésben. A monoklonális antitestek azonnal hatnak, így kiválóan alkalmazhatók például egy idősotthonban végigsöprő fertőzéshullám esetén.

A casirivimab és imdevimab nevű antitestekek keverékét tartalmazó, REGEN-COV néven forgalmazott koktélt az USA-ban 2020 novemberében, az EU-ban 2021 februárjában engedélyezték bizonyos COVID-betegek kezelésére, de a Regeneron a hamarosan tanulmány formájában is megjelenő friss eredmények fényében azt szeretné, ha a jövőben megelőzés céljából is engedélyeznék a gyógyszerhatóságok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás