Freund: „Egy intézet kiszervezése még nem felszalámizás, de én nem örülnék, ha ez precedenst teremtene”

2021.05.03. · tudomány

„Nem azt kérdezzük, hogy kinek van igaza, hanem azt, hogy mi az igazság” – idézte Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavaly megválasztott elnöke a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet a köztestület május 3-án kezdődött 194. rendes közgyűlését megnyitó beszédében. Szerinte „az immár majd' két évszázados MTA egyik legfontosabb küldetése, hogy minél többen vallják magukénak a fenti elvet, és hogy ismerjék és értsék a tudományos világfelfogás lényegét”.

Újabb kutatóintézeti kiszervezések?

A délelőtti program után az MTA-elnök online sajtótájékoztatót tartott. Mint ismeretes, Freund tavaly júliusban a kutatóhálózataitól megfosztott akadémia vezetését vette át Lovász Lászlótól, aki bő egy éven át, háta mögött a közgyűlés támogatásával igyekezett tárgyalásokkal elérni, hogy a magyar kormány ne, vagy ne úgy válassza le a kutatóhálózatokat az MTA-ról, ahogy végül megtette.

A közgyűlés előtti éjszakán az Akadémiai Dolgozók Fóruma nyílt levélben kérdezte meg Freund Tamást arról, hogy mit tud a jelenleg az Eötvös Lóránd Kutatói Hálózat (ELKH) alá kiszervezett Regionális Kutatások Intézete sorsáról, a hírek szerint ugyanis az rövidesen belügyminisztériumi keretek között folytathatja működését. A Qubit kérdésére az MTA-elnök elmondta, hogy a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközponthoz tartozó intézetről az ELKH vezető testülete dönthet, „még az is lehet, hogy napokon belül”, s bár ő elnökként már nem lehet tagja a grémiumnak, ott ülnek az akadémiai delegáltak, „hatan a tizenkettőből”, akik nem szeretnék, hogy a kutatói hálózat sérüljön – annak ellenére, hogy már nem az MTA-t, „hanem magukat képviselik mint nemzetközileg elismert tudósok”.

„Egy intézet kiszervezése még nem felszalámizás, de én nem örülnék, ha ez precedenst teremtene” – fogalmazott Freund, aki szerint ez a véleménye független az adott intézet tudományos produkciójától.

photo_camera Freund Tamás, az MTA elnöke Fotó: MTA / Szigeti Tamas

Kormányzati vakcinatáblázat

Arra a kérdésre, hogy az akadémia miként viszonyul a kormányzati oldalakon közzé tett, az elérhető vakcinákat rangsoroló táblázathoz, Freund azt válaszolta, hogy tudomása szerint a komoly félreértésekre okot adó táblázat korrigálására maga Karikó Katalin, az mRNS-alapú koronavírus-vakcinák technológiáját szabadalmaztató, a közgyűlés nyitó előadását tartó kutatóbiológus is megkérte már a kormányt. A hétfői MTA-közgyűlés nyitó előadását tartó Karikó Katalin saját Facebook-oldalán egészítette ki az ominózus táblázatot.

„Egyértelmű, hogy azt a táblázatot újra kell szerkeszteni, és én úgy tudom, hogy az újraszerkesztés már folyamatban van. Nyilvánvaló, hogy ez nem akadémiai feladat, a kormánynak is vannak szakértői, akik ezt meg fogják tenni” – válaszolt a Telex kérdésére Freund.

A jövőre várhatóan az MTA kültagjának választandó Karikó Katalin nyitó előadása az alábbi videóban 1:02:09-től teljes terjedelmében is megtekinthető:

link Forrás

Kormánytámogatott programok

Freund délután arról is beszélt, hogy megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy az MTA törvényileg elfogadott 2022-es költségvetési támogatása további 53 százalékkal, összesen 7,3 milliárd forint „beépülő forrással” növekszik. „Erre a végső rábólintást az országgyűlés fogja megadni, viszont miniszterelnök úrral való tárgyalásaim során megegyezés született, hogy ő ezt messzemenően támogatja” – fogalmazott az akadémia elnöke, aki szerint joggal lehet bízni abban, hogy ez a támogatás megjelenik az MTA idei költségvetésében.

A plusz forrást az MTA jórészt három kiemelt program elindítására fordítaná. Ezek Freund szerint „a magyar nyelv a tudományban, a fenntarthatóság és technológia, valamint a nemzeti agykutatási program folytatásai” lennének, és „kizárólag az MTA felügyelné” őket. A 7,3 milliárdból jutna az akadémia alapszolgáltatásainak korszerűsítésére, így például a Magyar Tudományos Művek Tára és más gyűjtemények bővítésére, de a köztestületi intézményekben dolgozók illetményének növelésére, vagyis béremelésre is.

Freund szerint új szakaszba került az akadémia és a kormány kapcsolata. „Az új elnökség programja nemcsak a bennünket megválasztó tagság, de a kormány támogatását is élvezi” – fogalmazott Freund.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás