Izraeli adatok alapján a Pfizer-vakcina még a tünetmentes fertőzések ellen is 91,5 százalékban hatásos

2021.05.07. · koronavírus

Mivel Izrael abszolút az élen jár a lakosság átoltottságát tekintve (58,6 százalékuk már mindkét dózist megkapta), az országban bevetett Pfizer-vakcinák vizsgálatait is innen érdemes elsősorban figyelni. Szerdán épp egy olyan tanulmány jelent meg a Lancet című orvosi szaklapban, amelyben az izraeli oltási kampány hatásait felmérő vizsgálat eredményeit ismertették.

A tanulmányban az oltási kampány első 4 hónapjának (2021. január 24. és április 3. közötti) adatai alapján értékelték a Pfizer-BioNTech vakcina mindkét adagjának hatásait. Ebben az időszakban 232 268 koronavírus-fertőzés történt, 7694-en kerültek kórházba COVID-19 miatt, közülük 4481 embert ápoltak súlyos vagy kritikus állapotban, valamint 1113-an vesztették életüket a betegség nyomán. Az oltás mindkét dózisát ebben az időszakban a 16 éves vagy annál idősebb lakosság 72,1 százaléka kapta meg, ami 4 713 932 főt jelent.

A tanulmány eredményeit Dobson Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem gyógyszer-engedélyezési szakértője ismertette egy vakcinációval kapcsolatos Facebook-csoportban. Ezek szerint az izraeli oltási kampányban

  • a vakcina korrigált hatásossága a SARS-CoV-2 fertőzés ellen a második oltást követő 7-ik naptól kezdve 95,3 százalék;
  • a tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásosság 91,5 százalék;
  • a tünetes COVID-19 betegség elleni védőhatás 97 százalék;
  • a COVID-19-cel kapcsolatos kórházi kezelések megelőzésében nyújtott hatásosság 97,2 százalék;
  • a súlyos, illetve kritikus állapot miatti kórházi kezelések megelőzésében kimutatott hatásosság 97,5 százalék;
  • a COVID-19-cel kapcsolatos halálesetek megelőzésében mutatott hatásosság pedig 96,7 százalék volt.

A fertőzések előfordulási gyakorisága és a kimenetelek súlyossága mindegyik korcsoportban az átoltottság növekedésével párhuzamosan csökkent. A vakcina ráadásul az adatok alapján a brit vírusvariáns ellen is hatásos, a B.1.1.7 variáns gyakorisága ugyanis 94,5 százalékos volt a vizsgált mintákban.

A tanulmány egyik legfőbb megállapítása – azon túl, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina általános hatásosságát bizonyítja – az, hogy még a tünetmentes fertőzés ellen is 91,5 százalékban véd az oltás. Ez ugyanis azt jelenti, hogy óriási csúsztatás azt kijelenteni, hogy még a vakcinázást követően is fertőznek az emberek (ez tehát az esetek 8,5 százalékában lehet igaz), márpedig ez az oltásellenesek egyik legtöbbet hangoztatott érve.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás