A Johnson & Johnson kiegészítő vakcinája 85 százalékban hatásos az omikronnal szemben

Mintegy 85 százalék volt a hatásossága az amerikai gyártmányú Johnson & Johnson koronavírus-vakcina harmadik adagjának a vírus omikron variánsával szemben – írja a Medicalxpress hírportál egy dél-afrikai vizsgálatra hivatkozva.

A Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács egészségügyi dolgozókkal végzett vizsgálata november 15-e és december 20-a között zajlott. Azt találták, hogy a kísérletben részt vevő alanyoknak jelentős mértékű védelmet nyújtott az oltás kiegészítő, harmadik adagja – méghozzá abban az országban, ahol a különösen fertőző omikron variáns eddig a legnagyobb károkat okozta. A tanulmány eredményeinek független felülvizsgálata még várat magára.

„A tanulmány adatai alapján megállapítható, hogy a Johnson & Johnson COVID-19 kiegészítő oltása 85 százalékos védelmet nyújt a kórházba kerüléssel szemben azokon a területeken, ahol az omikron a domináns vírustörzs. [Az eredmények] kiegészítik az egyre növekvő számú bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy a Johnson & Johnson vakcinájának hatékonysága stabil és erős marad az idő múlásával, még az olyan vírusvariánsokkal szemben is, mint az omikron vagy a delta.”

– olvasható a Johnson & Johnson közleményében.

A Dél-afrikai Köztársaságban nagyjából félmillió egészségügyi dolgozót oltottak be a Johnson & Johnson vakcinájával egy klinikai vizsgálat részeként. Az ország a harmadik a koronavírus által leginkább sújtott nemzetek listáján: nagyjából 3,4 millió megbetegedést regisztráltak, és több mint kilencvenezer halálesetet jegyeztek föl a járvány kitörése óta.

Egy korábbi, ugyancsak a Dél-afrikai Köztársaságban végzett vizsgálat kimutatta, hogy a BioNTech Pfizer vakcinája volt a legkevésbé hatékony az omikron variánssal szemben, de még így is az esetek 70 százalékában tudta megakadályozni, hogy a betegek kórházba kerüljenek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás