Elfogadják a keleti oltást az unióban, ha az ember kapott hozzá egy nyugatit is

Egy vagy két keleti vakcinával és legalább egy nyugatival már be lehet utazni az Európai Unió tagállamaiba, így megoldódott a Szputnyikkal vagy Sinopharmmal oltott magyar állampolgárok problémája – jelentette be Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő szerdán.

„Ez egy sokak által régóta várt hír. Amit ígértem, végigküzdöttem és eredménnyel jártam. Amit a kormány elbaltázott, azt én helyre tettem” - írta Ujhelyi a Facebookon. Az MSZP-s politikus szerint az új európai jogszabály jelentősen megkönnyíti majd az ingázó munkavállalók és a külföldön tanuló diákok életét. Az új szabályok szerint a két oltással rendelkező személyek oltási igazolványa 270 napig érvényes, a háromszor beoltott európaiak igazolványa a mostani rendelkezések értelmében korlátlan ideig érvényes.

Nem kell teszt

Ujhelyi azután tette közzé a keleti vakcinákról szóló híreket, hogy hivatalos jogértelmezést kért Didier Reynders igazságügyi biztostól. Reynders írásban és szóban is megerősítette, hogy az Európai Unió tagországai kötelesek elfogadni az oltásokat, és nem kötelezhetik a magyar állampolgárokat arra, hogy a beutazás feltételeként kötelesek legyenek covid-tesztet végeztetni. Ha mégis erre köteleznék a keleti és nyugati vakcinával vegyesen oltott magyar állampolgárokat, azzal Ujhelyi szerint az adott ország megsértené az Európai Unió hatályos jogszabályait.

Ujhelyi emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostani szabályok csak a beutazásra érvényesek, a tagállamok határain belüli korlátozások továbbra is az országok egyéni hatáskörébe tartoznak, így például a tömegközlekedés használata vagy az étteremlátogatás továbbra is külön elbírálás alá eshetnek.

Az egységes európai covid-igazolványok rendszerének felülvizsgálata hamarosan az Európai Parlament elé kerül, Ujhelyi azt ígéri, hogy itt további garanciákat fog kérni arra, hogy az eddigi kedvező változások továbbra is érvényben maradjanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: