Káprázatos videón mutatja be a NASA, hogyan jutnak el a Földre az első marsi minták

2022.11.18. · tudomány

Az amerikai és az európai űrügynökségek (NASA, ESA) közösen tervezik az űrkutatás történetének egyik legambiciózusabb kísérletét, az első marsi anyagminták biztonságos eljuttatását a Földre. A mintákat a NASA Perseverance nevű marsjárója gyűjti össze, és a segítségükkel a tudósok azt a kérdést igyekeznek majd megválaszolni, hogy keletkezett-e valaha élet a bolygó ősi történetében.

A marsi minták szállítása több lépésben, számos űreszköz közreműködésével, szinkronizált módon történne – ahogy arról nagy cikkünkben is írtunk, a Perseverance egy leszállóegységhez viszi majd a csövekben elhelyezett mintákat, az egység egy rakétával állítja azokat Mars körüli pályára, végül egy keringőegység közvetítésével jutnak el a Földre.

A komplex manőverről most Pixar-filmeket meghazudtolóan csodás animációt készítettek a NASA JPL kutatóintézetének vezetésével.

A marsjárót 43 tároló tubussal szerelték fel, ezek közül október közepéig már 19-et töltött meg különböző típusú (légköri, magmás, üledékes) mintákkal.

A műveletben részt vevő eszközök fejlesztése és építése jelenleg is folyik, a Marsra valószínűleg csak az évtized végén jutnak el, a minták Földre érkezésére pedig jelen állás szerint 2033-ban lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás