Tehéntejen nőttek az átlagosnál nagyobbra az észak- és közép-európaiak az újkőkorszakban

2023.01.23. · tudomány

A mezolitikum és a neolitikum határán tapasztalható méret- és súlynövekedés bizonyos európai régiókban egybeesett a laktóztolerancia elterjedésével – állítja egy több ezer régészeti lelet elemzésén alapuló tanulmány, amelyet a New Scientist ismertet.

Az amerikai, brit, kanadai, kínai, lett és szerb kutatók által jegyzett összehasonlító vizsgálatban 366 régészeti lelőhely 3507 csontvázának adatait vetették össze. Az elmúlt 30 ezer évből származó maradványok arról árulkodnak, hogy a férfiak és nők átlagos testmagassága és -tömege globálisan a 8000 és 6000 évvel ezelőtti időszakra érte el a minimumot. Közép-Európában azonban 7000 és 4000 évvel ezelőtt, míg Észak-Európában 8000 és 2000 évvel ezelőtti periódusban a kor átlagánál jóval nagyobbra nőttek az emberek. Bizonyított, hogy Közép-Európában 7400 évvel ezelőtt már javában tartottak állatokat tejtermelési célokra is.

A szerzők szerint az európai kontinens lakóinak testméretnövekedését a tejivás segítette. A népességet jellemző laktóztolerancia lehetővé tette, hogy ínséges időkben is megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyaghoz jussanak a szarvasmarhafélék tejéből.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás